Z núdze cnosť. Začína sa nová „progresívna“ doba?

Sprievodným javom postupujúcej krízy, inflácie, drahoty a nedostatku sú množiace sa apely na skromnosť, šporovlivosť, na dobrovoľný a uvedomelý diskomfort.

22.09.2022 16:00
debata (48)

V médiách hlavného prúdu radia experti chudobným, ako zvládnuť chudobu. Apeluje sa na súdržnosť v núdzi a na solidaritu. Istá odborníčka s vážnou tvárou apeluje na ľudí, ktorým príde preplatok za plyn, aby ho venovali niekomu s nedoplatkom. Regres sa prezentuje ako príležitosť spraviť svet lepším, z núdze sa oficiálne stáva cnosť. Prísť o prácu, o úspory a napokon i o strechu nad hlavou nie je znakom neúspechu, osobného zlyhania alebo smoly. Je to dnes čosi prirodzené, za čo sa podľa expertov na chudobu nemáme hanbiť.

Generáciou, ktorá určuje a bude určovať spoločenské trendy, sú liberálni zelení progresívci, ktorí bez vlastného pričinenia zdedili pohodlný svet, ktorý predchádzajúce generácie postavili na troskách po poslednej svetovej vojne. Je dejinným paradoxom, ale aj dejinnou logikou, že nastupujúce generácie netúžia po kontinuite a uprednostňujú zmenu, aj keby mala byť k horšiemu. Z odstupu, ktorý progresívnym zeleným liberálom chýba, možno vytušiť, že ich budúcnosťou je minulosť tých, čo už zomreli, čiže chudoba, i keď v nejakom modernom digitálnom balení.

Zatiaľ čo starších ľudí kríza pripravuje o plody ich celoživotného snaženia, mladší strácajú čosi, čo brali ako samozrejmosť, čo si necenili alebo tým dokonca pohŕdali. V mene diverzity vracajú do spoločnosti chaos, kvôli eufórii z alternatívnych energií obnovujú núdzu o energie, znechutení stabilitou prichádzajú s kultúrou „rušenia“, znudení mierom vypúšťajú z fľaše džina vojny a tak by sa dalo dlho pokračovať. Drsná minulosť je to, čo prichádza, keď spoločnosť, respektíve jej elita, pohŕda slušnou budúcnosťou.

Radiť ľuďom, ktorí žijú z ruky do úst, ako sa uskromniť, nemá logiku. Sú to, naopak, chudobní, ktorí môžu poskytnúť užitočné rady strednej vrstve, pre ktorú štát riadený progresívnymi zelenými liberálmi chudobu chystá a organizuje. Snaha odborníkov na chudobu recyklovať know-how, ktoré našim predkom v minulosti pomáhalo prežiť v biednych pomeroch, je naivná. Je to ako aplikovať softvér tam, kde chýba hardvér. V domoch, ktoré nemajú komíny, sa chudáci neohrejú uhlím či drevom, ani keby sa k nim šťastne dostali…

Spraviť z núdze cnosť je výzva. Vrátiť svet do minulosti a súčasne v ňom zachovať prvky modernity, to si žiada nového človeka, ktorý v sebe zaprie egoistického konzumenta, stane sa altruistom, ktorý sa ochotne o všetko delí a nič nepotrebuje vlastniť. Nový človek ale súčasne bude masochistom, ktorý odmieta teplú sprchu a miluje studený radiátor. Núdza je ideál, ktorý neosloví každého, ale ktorý nemôže fungovať selektívne. Preto je pravdepodobné, že sa núdza ako cnosť stane povinnou. Nového človeka si progresívni zelení liberáli vychovajú. Pomôže digitalizácia. Moderné informačné technológie umožnia absolútnu kontrolu a permanentný dozor nad novým, šťastne núdznym človekom. Už aby to bolo a pominula sa hrozba prosperity!

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #skromnosť