Politika ako nelicencovaná živnosť

Český lekár a v rokoch 2010 až 2017 poslanec za sociálnu demokraciu Jiří Koskuba sa v nedávnom rozhovore vyjadril, že „v súčasnej dobe máme politikov piatej, šiestej výkonnostnej triedy... ktorí sa inde neuživia a na iné zamestnanie nemajú... drvivá väčšina z nich nemá žiadne životné skúsenosti“. Podľa Koskubu „v deväťdesiatych rokoch, napriek všetkým negatívam, sa snažili viesť túto spoločnosť osobnosti, a teraz už tam máme iba osoby, ba dokonca občas iba bytosti“.

06.10.2022 16:00
debata (6)

Politici sa všeobecne netešia veľkému rešpektu občanov, ale zaujímavé je že si politikov nevážia ani bývalí politici, teda insideri, ktorí politiku môžu posudzovať z osobnej skúsenosti. Hoci sa volebný systém v posledných desaťročiach príliš nemení, určite nie dramaticky, mandát vo voľbách získavajú ľudia čoraz nekompetentnejší, ktorí sú súčasne čoraz arogantnejší. Je to preto, že si volič vyberá z horšej ponuky? Alebo si z rovnakej ponuky vyberá iný, menej kompetentný volič?

Isté je, že politika je nelicencovaná živnosť, takže rozhodovanie o našej prosperite, bezpečnosti, o zákonoch, ktorými sa musíme riadiť, alebo o zahraničnopo­litickej orientácii zverujeme ľuďom, ktorí na to nemusia mať žiadnu kvalifikáciu, odbornosť a dokonca ani morálne či mravné predpoklady. Pretože je politické prostredie toxické, odrádza ľudí, ktorí by v politike spoločnosti prospeli, teda ľudí, ktorí by politiku chápali ako službu verejnosti, a nie ako sebarealizáciu, respektíve príležitosť, ako zbohatnúť.

Politici žijú v ideologických bublinách. Reálny svet, v ktorom občan rieši prízemné, praktické problémy, sa politikom objaví na radare až v okamihu, keď sa v spoločnosti naakumulujú problémy ohrozujúce systém. Ani vtedy však politik nemá potrebu riešiť konkrétne problémy (v ekonomike, zdravotníctve, školstve…), ale rieši záchranu systému pred nesystémovou opozíciou, teda pred ľuďmi, ktorí sa dožadujú zmien, na ktoré politici rezignovali vo svojich ideologických bublinách.

Ťažko môžeme očakávať, že politici nájdu recept na krízy, ktoré spôsobujú, alebo že vyriešia problémy, ktoré vznikajú z ich nečinnosti. Politik zvykne byť v demokracii chránený imunitou, takže za svoju činnosť či nečinnosť nenesie trestnú zodpovednosť. Je komplikované neschopného politika vymeniť a výmena nie je zárukou, že náhradník bude kompetentnejší. Ak ale od politikov nemožno očakávať riešenie problému, znamená to, že naším problémom sú politici.

Bloger Laďa Větvička, populárny vďaka svojej drsnej ostravskej češtine a politickej nekorektnosti, na adresu českej vlády napísal: „Je zvlaštni, že lidi furt drži hubu a krok. Asi fakt musime padnut na držku, abyzme pochopili, v jakem zme pruseru a vyhazali ty kurvy z oken.“ Je to zúfalá reakcia na vládu, ktorej nešéfuje žiaden politický diletant, ale bývalý rektor univerzity, politológ s množstvom titulov pred a za menom. Politológ, veriaci poučkám, ktoré nefungujú, obklopený ľuďmi, ktorí sa v hrôze z toho, čo sa deje, boja čokoľvek rozhodnúť. Je jasné, že toto sa nemôže dobre skončiť.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #politici #demokracia