Rodičovský príspevok: zásluhový teror

Seniori a rodičia malých detí majú v budúcom roku aspoň valorizačnú nádej. Presnejšie, seniori majú valorizačnú istotu. Aj vďaka ich združovacej schopnosti a početným protestom sa dôchodky od januára zvýšia o 11,8 %. Ako-tak sa tým zmierni prepad ich reálnej hodnoty. Seniorom s najnižšími dôchodkami však percentuálna valorizácia pomôže najmenej. Centy budú rátať naďalej, a úzkostlivejšie.

11.10.2022 16:00
debata (17)

Od januára sa má valorizovať aj rodičovský príspevok. Možno. Na rozdiel od dôchodkov, ktoré spravuje Sociálna poisťovňa, jeho valorizácia je v rukách poslancov. Ako ďalšie nepoistné dávky je plne závislá od výšky a štruktúry schváleného štátneho rozpočtu. Ak sa rozpočet na rok 2023 neschváli a potrvá rozpočtové provizórium, rodičovský príspevok sa sotva zvýši o navrhovaných 7,5 percenta.

Rozdiel vo výške valorizácie v prospech seniorov a v neprospech rodín s maličkými deťmi minister práce zdôvodní historicky nebývalým zvýšením detských prídavkov. Ak porastú podľa Matovičových vízií, celkový príjem osamelého rodiča, ktorý pred narodením dieťaťa odpracoval požadovaných 270 dní, sa naozaj dostane nad hranicu rizika chudoby nameranú v roku 2021. Príjmová štatistika ukáže vľúdnejšiu tvár Slovenska. Zisťovanie EÚ SILC však sústavne dokumentuje, že domácnosti to automaticky nezbaví finančného stresu a nezlepší im možnosti stravovania.

Príspevok pre rodičov, ktorí pred narodením prvého alebo ďalšieho dieťaťa nepracovali, bude nižší takmer o 112 eur. Zostane hlboko pod hranicou, kde sa končí dôstojný život.

Rodičovský príspevok nie je dávka poistenia, a predsa ho zviazali s predchádzajúcou pracovnou aktivitou rodiča. Nižšou dávkou sú potrestaní rodičia, ktorí neodpracovali požadovaný počet dní, a tiež tí rodičia, ktorí si želali mať medzi potomkami čo najmenší vekový rozdiel. Aj keď možno vo väčšej časti takýchto domácností jeden rodič pracuje, pri záťaži splácaním hypotéky a ďalšími nákladmi cítiť každú chýbajúcu stovku.

Zníženie detských prídavkov na polovicu v prípade záškoláctva detí už skúma aj Ústavný súd SR. Meditačné ticho je však o dvoch úrovniach rodičovského príspevku, ktoré (po ich zjednotení za Radičovej vlády) Ficova vláda obnovila a akceptuje ich aj tá súčasná. Ticho je aj o tom, že v zákone ponechala nielen možnosť strhávať z rodičovského príspevku pokuty rôzneho druhu, ale aj ustanovenie o znížení rodičovského príspevku na polovicu, ak staršie dieťa tri mesiace zanedbáva školskú dochádzku. Skúste si predstaviť, ako to doľahne na domácnosť s dojčaťom, ak je to jej jediný zdroj živobytia.

Nie je záujem predstavovať si to. Zbedačené rodiny sa nedokážu združiť a hovoriť o svojom trápení. Svedomie ostatných zrejme uspal formálny argument, že rodičovský príspevok má kompenzovať prepad príjmov osôb, ktoré pred narodením dieťaťa pracovali. A že tí, ktorí nemali prácu, si aj tak vlastne polepšia.

Deti, ktoré sa narodili do domácností v núdzi, si nepolepšia. Kritérium motivovania rodičov k práci je na prvom mieste. Právo detí na podmienky, ktoré nemaria ich zdravie a šance na rozvoj, zostáva vedľajšie aj pre vládu, ktorá sa chce rodinnou politikou zapísať do dejín.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský príspevok #starobný dôchodok #rodičovský bonus