Problémy predčasných volieb. Koaličný zápas o postavenie Slovenska

Celé Slovensko smeruje zdanlivo neodvratne k predčasným parlamentným voľbám. No mnoho spoluobčanov sa obáva, či také čosi povolí minister financií Igor Matovič. Teda či vlastne všeobecnú vôľu nepotlačí silou svojej vôle, lebo pritom využíva aj mocnú podporu svojvôle.

14.10.2022 16:00
debata (7)

Práve na nej sa zákonodarná moc poslancov v poslednom čase šmýka ako taký neurastenický plátok slaniny na rozpálenom tuku. Napríklad pri jeho ostatnom odvolávaní v parlamente, ku ktorému ani nemuselo dôjsť, ak by sa dobrovoľne uhol z vlády strane SaS a Richardovi Sulíkovi. K odvolaniu nedošlo, lebo neuhol a ešte všetkým od srdca vynadal. Všetci pritom pochopili, že ho neradno dráždiť.

Darmo preto SaS prešla z vlády rovno do parlamentnej opozičnej hladomorne, z ktorej zvyšky koalície s Matovičom zaujímavým spôsobom, teda hanblivo a vcelku asketicky, kritizuje. Napriek tomu malá časť poslancov, ktorá sa tvári, že nevie, kde je sever, akékoľvek rozumné rozhodnutie ostatných vzápätí zvráti.

Poslanci si zvykli chodiť do parlamentu po výplatu a do bufetu na lacnú tresku (na ňu upozornila Veronika Remišová). Ide o komodity, ktoré najviac škodia štátu, lebo ich chcú učitelia, zdravotníci, dôchodcovia. Práve pri nich zreteľne vidno, komu na vývoji politickej situácie u nás záleží a komu nie. Napríklad poslankyne zo SaS a Sme rodina, ktoré sa do krvi mlátia a bojujú v nočnom bare, môžu ísť príkladom, kým mnohí iní, tí akože mierumilovní a distingvovaní, už do parlamentu radšej vôbec neprídu. Potom, pochopiteľne, nie je možné otvoriť „poriadnu“ schôdzu.

Nemožno sa čudovať, že neschválené zákony hrdzavejú kdesi v kúte a občania namiesto podpory v kríze si môžu akurát labu lízať ako hladné medvede. Tie – tiež kvôli kríze u nás – vraj onedlho vstúpia aj do väčších miest, aby z nich vytlačili premnožené diviaky. V tých menších sa vraj zúčastnia komunálnych volieb, i keď zatiaľ iba ako pozorovatelia.

Veru, ak človek pozorne sleduje dianie vo svete, rýchlo zistí, že nič nie je zaujímavejšie ako politický život na Slovensku. Aj okolité štáty už pomaly pred nami zatvárajú hranice iba preto, aby si nás tu uchovali ako vzácny skanzen a súčasne prírodnú rezerváciu. Toto výsadné postavenie Slovenska by voľby mohli pokaziť. Minister obrany Jaroslav Naď preto označil návrh na predčasné voľby za najhoršie riešenie. Veď po nich by s Matovičom už neboli ani vo vláde! Nuž a načo sú potom také voľby?

Rovnako jasno v tom má aj ministerka pre informácie Veronika Remišová a nebojí sa to vysvetliť. Je zaujímavé, ako sa môže brilantná politická analýza podobať na pletenie svetra, teda ak dávame dve hladké a jedno obrátené: „Pre nás to bude veľký problém, pretože sme koalícia a mali by sme sa dohodnúť na tom, za čo hlasujeme,“ povedala. Podľa nej, ak by koaličný partner za návrh opozičného poslanca hlasoval, budú sa tomu ešte venovať v koalícii. Považuje však za absurdné, aby člen koalície hlasoval za opozičný návrh, ktorý má navyše viesť k predčasným voľbám a na ktorom sa koalícia nedohodne.“

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Jaroslav Naď #Igor Matovič #Veronika Remišová #poslanci NR SR #SASKA