Zjavenie novej strany. Ide sa hltať politický planktón

Iba málo spoluobčanov prekvapilo, že sa na nočnom politickom nebi ohlasuje nová žiariaca politická strana. Žiari z nej rovno budúcnosť, pretože všetku temnotu politickej súčasnosti je už teraz odhodlaná definitívne prenechať minulosti. Jej stálicou sa akosi samovoľne stáva poslankyňa europarlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová. Významnou sa stala najmä vďaka pomerne tradičnému odchodu zo strany SaS, ktorý si dokonca zopakovala.

11.11.2022 14:00
debata (15)

Ide o to, že nejaký úplne nezaujímavý politik najprv vstúpi do strany SaS, no hneď ako vystúpi z tejto strany, nadobudne spontánne povesť odborníka a skvelého významného politika. Napríklad ani o predsedovi OĽaNO Igorovi Matovičovi pôvodne nikto nič nevedel, no len čo vystúpil z SaS, dotiahol to až na predsedu vlády. Teraz tak z SaS ubzikol napríklad Martin Klus, čo je isto predpokladom tej najžiarivejšej kariéry. Vo vláde si v trýznivom spoločenstve so stranou veru vytrpel svoje, no hneď ako sa partaj zbavila vládnych povinností, smelo rozostrel svoje krídla na samostatný let politickým bytím.

V bežnej tlači sa preto môžeme opäť dočítať, že SaS s jej zúboženým predsedom Richardom Sulíkom opustil ďalší odborník, čo strana teda vôbec nevydrží. Napokon v nej Sulík vraj zostane úplne sám ako posledný odborník, no predsa už len príliš osamotený expert, ba že najskôr bude nasledovať svoju zblúdenú politickú dušu už iba do Austrálie na ranč.

Nová strana musí poukázať na chyby starej strany a na Sulíkove strašné nedostatky. Napríklad Matovič tým strávil posledné dva roky, no nachádza ich dodnes s takým zanietením, akoby práve vynašiel penicilín. Preto má šancu aj nová plánovaná strana Lucie Ďuriš Nicholsonovej, lebo podľa nej Sulík bol kedysi osobnosťou, lenže tie časy pominuli: „Ale na osobnom spore s Igorom Matovičom vyplytval (rozumej: neborák Sulík) zásoby sily a motivácie pre svoje ďalšie pokračovanie v politike. Potrebuje dlhý oddych na ranči v Austrálii. Už to nevidím ani na reštart, a na čele SaS ho nemá kto nahradiť.“

Nuž a zaraz, aspoň ako sa hovorieva, je vymaľované! Už je tu hneď politická strana, ktorá si musí zaobstarať podobne ako hltavá veľryba svojich 20 ton planktónu: „Ak nám čísla ukážu, že nemáme potenciál 20 percent, ale len ďalšieho politického planktónu, žiadna strana nevznikne. Urobíme všetko pre to, aby sme sa stali alternatívou ako pre nevoličov, tak aj pre frustrovaných a znechutených voličov, ktorí odchádzajú od SaS, OĽaNO a ďalších,“ povedala. Jej prvým spojencom je Jozef Mihál, ktorý, podobne ako ona, odišiel zo strany SaS tiež dvakrát. Azda si bude musieť zmeniť meno na „Julio“, podľa presvedčenia eurokomisárky, Nicholsonovej šéfky, ktorá na to prišla v období minuloročných Vianoc. Mená ako „Jozef“ a „Mária“ vraj výrazne urážajú utečencov, a preto ich majú nahradiť mená „Malik“ a „Julio“. Čo je vcelku rozumná politická požiadavka, lebo utečencov je už aj u nás stále viac, ba susedné štáty už uzatvárajú pred nami a nimi hranice. Ale inak úspechom novej strany už nič nestojí v ceste.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Ďuriš Nicholsonová #Pavel Macko