Sezóna realitných prepadákov. Čo čakať na trhu s nehnuteľnosťami

Rok 2022 je poznačený dvojciferným percentuálnym tempom zdražovania takmer všetkých tovarov a služieb. Existujú však aj výnimky, keď došlo k zníženiu cien. Tie sa však týkajú investícií, ale nie spotrebiteľských cien.

14.11.2022 14:00
debata

Ide napríklad o investovanie do zlata a striebra, ktorých cena je na úrovni leta 2020. Odvtedy sa pritom ceny riadne zvýšili a peniaze uložené v týchto komoditách pred znehodnotením neuchránili. Aj tak sa však pre pocit istoty jednotlivca ako poistka odporúča investovanie maximálne 10 % úspor do drahých kovov či aspoň minimálnej sumy 50 eur mesačne. Investor má dokonca možnosť rozdeliť naraz poukazované peniaze zároveň do platiny, striebra a zlata, čím znižuje investičné riziko.

Ak chce však docieliť naozaj dobrý výnos, mal by ako zmluvného partnera namiesto slovenských a českých spoločností radšej uprednostniť niektorú z renomovaných firiem v Rakúsku. Prípadne tam zmluvu podpísať priamo so štátnou mincovňou. U nás pôsobiace spoločnosti majú totiž jedného spoločného menovateľa. Je ním pre klienta nevýhodný cenník drahých kovov predávaných nadrobno. V uplynulých dvanástich mesiacoch výraznejšie stratili aj tí, čo stavili na akcie bonitných spoločností zahrnuté v medzinárodných akciových indexoch. V prípade Rakúska napríklad ÖMV s poklesom kurzu o 26 %, banky Erste Group o 35 % alebo realitných spoločností Immofinanz o 44 %. Tým došlo k sklamaniu aj tých ľudí, ktorí sa spoliehali na trvalý rast cien realít.

Nehnuteľnosti určené na bývanie zažívajú teraz pokles cien z dôvodu čoraz drahších hypoték a sprísňovania podmienok bánk na ich čerpanie. Väčšina bytov sa doteraz predáva na hypotéky, pretože špekulatívni realitní hráči zo zahraničia sa stiahli už dávnejšie a slovenskí realitní rentieri sa počas pandémie COVID-19 na vlastnej koži presvedčili o odvrátenej strane inkasovania výnosov z prenájmu. Vtedy nájmy podstatne zlacneli a veľa bytov zívalo prázdnotou. Dnes sa dajú byty prenajať už drahšie, ale vzhľadom na vysoké ceny nehnuteľností trh s investičnými bytmi je veľmi slabý. Tak ako sa neoplatilo na Slovensku staviť peniaze do rulety realitných fondov, zažijú sklamanie najmä tí, ktorí kúpili investičný byt za požičané peniaze. Veľkou neznámou sú ceny energií. Tie môžu značne zvýšiť prevádzkové náklady vysoko energeticky náročných bytov a zraziť tak na kolená beztak nízke percentuálne výnosy v pomere k obstarávacím cenám nehnuteľností.

Developeri dnes čoraz viac preferujú výstavbu malometrážnych bytov, ktoré sú často postavené na pozemkoch situovaných pri rušných križovatkách alebo evidované ako nebytové priestory (apartmány) z dôvodu nesplnenia napríklad svetelných noriem pre bytové jednotky. Developeri musia počítať s tým, že záujemcovia o kúpu bytu, ktorý ešte nie je postavený, budú čoraz opatrnejší. Riziko zdražovania stavebných materiálov a obavy záujemcov o kúpu nových bytov, že im cenu developer zvýši, časť záujemcov od kupovania bytu len na základe obrázkov a predloženia stavebného povolenia pravdepodobne odradia. Nad realitným trhom v časoch inflácie visí Damoklov meč.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Reality #hypotéka #nehnuteľnosti #zlato #striebro #developeri