Nové politické myslenie

Vo všeobecnosti možno azda konštatovať, že politická situácia je na Slovensku natoľko napätá, nakoľko ju napínajú politici. No aj keď sa tomu dosť bránia, začínajú ich spoluobčania dávať do nepríjemnej súvislosti s cenami.

02.12.2022 14:00
debata (5)

Pričom politik je ešte stále drahší ako napríklad taký rožok, politička hodnotovo najčastejšie preváži v tomto ohľade makovú buchtu alebo vianočku. To všetko sa odráža v neodborných názoroch občanov, ktorí sú potom voči politikom zaujatí, ba najčastejšie aj trochu vulgárni. Pritom v ktoromkoľvek momente môže mať každý rád oveľa viac politikov ako rožky, lebo aj politikov je tu vždy viac ako makových zrniek v ktorejkoľvek buchte.

Od oných materiálnych substrátov sa odlišujú najmä tým, že vrúcnu lásku obyvateľstva dokážu znášať – napriek jej nestálosti – s obdivuhodnou blahosklonnosťou. Nemožno sa však čudovať, že politickí činovníci sa snažia nezištne viesť ľud k novým pohľadom na svet, aj keď priestor, v ktorom spolu s ním žijú, je napriek ich úsiliu navonok neznesiteľný. V láskavých a miernych občanoch preto musia neustále objavovať množstvo chýb a nedostatkov, lebo občania sú nepochybne najväčšou prekážkou v rozvoji krajiny.

Napríklad poslankyňa europarlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová minulý rok odhalila márnosť a zbytočnosť vianočných sviatkov, no tento rok v predstihu už aj všetky hrôzy veľkonočných sviatkov. Spontánne dospela napríklad k záveru, že tieto zlozvyky u nás zachovávame iba preto, aby muži u nás mohli legálne „mlátiť ženy“. V prostredí, na ktoré je zvyknutá, sa tento folklórny zlozvyk isto zachováva počas celého roku a nebýva už prerušený ani prímerím Vianoc.

A to zvyčajne dodržiavajú aj obchodné reťazce. Aby mohli ťažiť z potu ľudu, mladistvé agresívne zajace s farebnými vajíčkami a korbáčmi vo verejných priestoroch ostentatívne nahradzujú bradatými reumatickými „Santami“ a strnulými sobmi. Kladú ich hneď vedľa melancholických snehuliakov s ťažkou depresiou. O čo lepšie je to napríklad v Indii, kde sa občania počas Veľkej noci vôbec nepolievajú vodou, ale posýpajú všetkých naokolo farebnými práškami.

Pritom politici sa u nás medzi sebou bijú najčastejšie v parlamente, poslankyne sa navzájom do krvi tlčú takmer výlučne v nočných baroch. Radoví občania sa v tomto smere uskromňujú na Obchodnej ulici v Bratislave.

Vcelku je teda spoločnosť ešte stále harmonická, lenže aby skutočne pokročila, musí viac využívať nové podnety politikov. Spýtal som sa na to aj známeho forenzného politológa z trhoviska na Miletičovej ulici v Bratislave. „Myslíte, napríklad ministra financií Igora Matoviča s jeho jemným zmyslom pre rôzne pojmy a ich odchýlky? Napríklad na uplatnenie jeho slovníka v zahraničnej politike?“ odpovedal. O to práve ide! Veď Matovič to hneď postrehol u nás.

Ale prečo to tak nechápať aj takpovediac „vonku“? Napríklad: „S kým bije bandu Čína? Nejde Nový Zéland po mafii ako po údenom? Má už Kongo rozviazané ruky?“ A svet by nám bol hneď bližší, krajší a prehľadnejší. Nech vidí, že mu rozumieme!

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #politická kultúra #Lucia Ďuriš Nicholsonová