Pasca na naše úspory

Chamtivosť ľudí po peniazoch v čase dvojcifernej inflácie sa čoraz viac zvyšuje. Byť dnes drobným investorom je čoraz riskantnejšie. Banky v posledných rokoch sporiteľov doslova vyháňali s úsporami do podielových fondov, ktoré mali byť oveľa lepšou alternatívou ako termínované vklady.

05.12.2022 14:00
debata (3)

Nízke úroky z vkladov v bankách pri zvyšujúcej sa inflácii boli vodou na mlyn alternatívnym investíciám napríklad do investičného životného poistenia alebo realitných podielových fondov. Marketingové frašky finančných poradcov založené na presviedčaní klientov, že si treba sporiť pravidelne a dlhodobo, sa ukazujú v časoch znehodnocovania kúpnej sily peňazí v dôsledku chronických kríz ako zosypaný domček z karát.

V neistých časoch nepomáha ani priemerovanie nákupných cien postupným investovaním, ani efekt zvyšovania objemu úspor zloženým úročením. Systém vyplácania úrokov z úrokov označovaný ako kapitalizácia výnosov totiž na Slovensku prestal fungovať tesne po privatizácii bánk, ktoré zistili, že Slováci financiám nerozumejú a uspokoja sa s tým, že im úroky z viacročných vkladov banka pripíše až po niekoľkých rokoch, keď je zmluva splatná. Peňazí s dlhšou viazanosťou ako 12 mesiacov je v bankách v čase skoro nulových úrokov čoraz menej.

Ani aktuálne zvyšovania úrokov pri hypotékach zatiaľ banky zväčša nepretavili do zatraktívnenia sporenia pre tých, čo kolektívne hospodárenie s peniazmi vo fondoch považujú za rovnako nesprávne ako kedysi kolektívne hospodárenie s majetkom v časoch socializmu.

Časť ľudí túži po rýchlych ziskov z investovaných prostriedkov a je pritom ochotná riskovať napríklad tým, že sa nebojí špekulovať s budúcim vývojom cien komodít alebo akcií formou využívania pákového efektu. Oveľa viac ľudí je však opatrnejších a preferuje aspoň zachovanie súčasnej kúpnej sily peňazí odložených na neskoršiu spotrebu. Kameňom úrazu je inflácia, ktorá z nich ukrajuje rýchlym tempom tak veľa, že ľudia strácajú opatrnosť.

Finančníci im v neistej dobe predkladajú investičné modely vzdušných zámkov, ktorých celkové výnosy po rokoch mali byť údajne vyššie ako objem investovaných peňazí. Na prvý pohľad krásne vyzerajúce grafy s predpokladaným zhodnocovaním úspor sú, bohužiaľ, zvyčajne utópiou s utajenými nástrahami.

Najväčšie vytriezvenie z očakávaných výnosov zažili pred dvoma dekádami investori v nebankových spoločnostiach BMG, Horizont, AGW a ďalších, ktoré masívnou mediálnou reklamou získali dôveru zväčša u seniorov. Peniaze vložené do pyramídového investičného hazardu už nikdy neuvideli.

V posledných dvoch rokoch sa toxickou investíciou ukázalo investičné poistenie (IP) v poisťovni Rapid life z Košíc, ktorá zbankrotovala. Posledným zhnitým jablkom a mediálnym škandálom sa stalo IP jedného z fondov poisťovne Kooperativa. Tá v jednom zo svojich fondov uložila extrémne veľký podiel peňazí klientov do fondu ovládaného finančnou skupinou Arca. Bankrot skupiny Arca následne znehodnotil v podstatnej miere aj peniaze v investičnom životnom poistení úspešnej poisťovacej spoločnosti.

Stačilo sa pritom riadiť známym investičným sloganom Harryho Markowitza: „Nedávaj všetky vajíčka do jedného košíka!“ V časoch energetickej krízy a vojny na Ukrajine to platí dvojnásobne.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #inflácia #úspory #banky