Ako sa Szijjártó s Ficom stretol

Predstavte si situáciu: slovenský minister zahraničných vecí ide na oficiálne stretnutie do Varšavy. Prebehne rokovanie, potrasú sa ruky, spoločná fotka, možno aj spoločné vyhlásenia. Doba je ťažká, susedia musia spolupracovať. Po oficiálnom stretnutí si náš minister odskočí do centrály jednej z opozičných strán. Ponadávajú si na aktuálnu poľskú vládu, potrasú si ruky a uzavrú to spoločnou tlačovou konferenciou. Poľská vláda by sa asi nepotešila.

07.12.2022 14:00
debata (13)

Vymeníme miesto a osoby, z fikcie sa prenesieme do skutočnosti. Minister je z Maďarska. Je na návšteve Slovenska, na rokovaní ministrov zahraničia V4. A opozičným politickým lídrom je, samozrejme, Robert Fico.

Niežeby večný predseda Smeru nemal právo stretávať sa, s kým chce. Najmä ak ide o jeho politických spojencov. Ficova partaj má už predsa dávno bližšie k Orbánovmu Fideszu, konzervatívno-nacionalistickej strane, ktorá pravidelne skĺzava ku krajnej pravici, než k európskym socialistom. Z tohto pohľadu je stretnutie Fico – Szijjártó v poriadku. Aspoň vieme, kto nosí aké dresy.

Aj Szijjártó sa môže stretávať, s kým chce. Počas návštevy Slovenska dotiahol politickú flexibilitu takmer do dokonalosti: oficiálne rokovanie s ministrom Káčerom, stretnutie s ministrom Matovičom (v súčasnosti v opozícii voči vlastnej vláde) a ako čerešnička, Robert Fico, ktorý boj o vlastnú politickú budúcnosť (a asi aj osobnú slobodu) zaviedol k politickému extrému.

Možno by sme od maďarského ministra mohli chcieť trochu zdržanlivosti. Ale buďme realisti. V porovnaní s jeho novembrovým výletom do Moskvy je návšteva Súmračnej nevinnou nedeľnou vychádzkou. Ale hlavne, maďarský minister zahraničia nerobí nič iné ako jeho vládny bos. Žiadne hodnoty, spojenectvá, dlhodobý výhľad. Jediné, o čo ide, je krátkodobý záujem súčasnej maďarskej vlády.

Tej tečie do topánok na domácom aj na medzinárodnom fronte. Maďarská ekonomika ide dole vodou a Orbán potrebuje európske peniaze, zablokované pre nedostatky v oblasti právneho štátu. Podmienky stanovené komisiou jeho vláda nesplnila (a pravdepodobne nechce splniť). Tak sa presadzuje vydieraním (venovanie spoločnej hospodárskej pomoci Ukrajine, blokovanie jednotnej minimálnej sadzby firemnej dane) a obiehaním kohokoľvek, kto by mohol byť spojencom.

Voči domácemu elektorátu Orbán rád vystupoval ako osamelý ochranca maďarských záujmov proti „diktátu Bruselu“. Politická izolácia však začína byť problémom, je užitočné ukázať, že existujú politici, ktorí s Orbánovými pozíciami súhlasia (nech už je to z akéhokoľvek dôvodu). Keď to nie je poľský premiér, poslúži aj slovenský Fico.

Maďarsko je a ostane susedom Slovenska. S jeho aktuálnou vládou je potrebné udržiavať ak nie veľmi dobré, aspoň pracovné vzťahy – bilaterálne, aj prostredníctvom regionálnej spolupráce. Treba však pamätať na dve veci. Súčasná maďarská vláda vníma politiku kontraktuálne. Robí len to, čo pomáha Orbánovmu režimu udržať si moc. Z našej strany: dobré susedské vzťahy sú dôležité. Ich hranicou je však spoločný európsky záujem a rešpektovanie hodnôt.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Robert Fico #Viktor Orbán #Péter Szijjártó