Žonglovanie s demokraciou. Kto je spokojný a kto nespokojný so stavom demokracie

Podľa časti poslancov odvolanie vlády môže byť vianočný darček pre Slovensko. Aj keď si väčšina asi želá pod stromček niečo milšie a praktickejšie, takýto prezent neurazí. Premiér by však chcel odložiť hlasovanie o dôvere na január. Aby vraj nekazil ľuďom Vianoce.

13.12.2022 14:00
debata (3)

Ako sa odvolaním vlády dajú pokaziť Vianoce, ak vo výskumoch väčšina obyvateľov deklaruje, že sa o politiku zaujíma málo alebo vôbec? A ak vláde odôvodnene alebo preventívne nedôveruje?

Premiér asi vie, že nás viac zaujíma naša rodina ako vláda, a preto v Sobotných dialógoch tvrdil, že jej pád by vážne narušil prípravu prepotrebnej a „historicky najväčšej“ pomoci občanom, teda zaistenie ochrany domácností a firiem pred likvidačnými cenami energií. Už len vyhliadka na tú neúnosnú drahotu by nám skazila Vianoce.

Do konca roka sú sotva tri týždne. O nutnej ochrane pred rastom cien energií sa hovorí tak dlho, že by sa už stihlo narodiť dieťa. Ako to, že ešte nie sú hotové predpisy a organizačné procedúry a premiér môže strašiť, že pomoc by stála, lebo „noví ľudia“ by po páde vlády potrebovali mesiac na zorientovanie? Aj pani Remišová v nedeľu potvrdila, že na nastavení ochranných opatrení pracujú tímy ľudí „vo dne v noci“. Vyslovenie nedôvery vláde by ich prácu prerušilo a krajinu uvrhlo do chaosu.

Predstava, že nedôvera vlády má pre fungovanie aparátov ministerstva rovnaký efekt ako Ruženkino pichnutie sa o vreteno pre kráľovstvo, je zaujímavá, no málo uveriteľná. Chúťky podporovať predčasné voľby preto treba zastaviť najcennejšou kartou, kartou ohrozenia demokracie.

O ohrození demokracie hovoria médiami uznávaní experti a ich alarmujúcu obraznosť včlenila do svojej správy aj prezidentka. M. Kollár, ktorý v záujme prípravy „záchranného politického projektu pre Slovensko“ nepodporí vyslovenie nedôvery vláde, dokonca označil najbližšie parlamentné voľby za „civilizačné“.

Žonglovanie so slovom demokracia a označovanie opozície (s výnimkou SaS) ako ľudí, ktorí „nemajú radi demokraciu“, má povážlivé účinky. Sústavné morálne hanobenie a ponižovanie časti politikov a ich voličov sa nikdy neosvedčilo ako cesta, ktorou sa posilňuje spoločenská dôvera a súdržnosť. Udeľovanie nálepiek ako fašista, nácek či mafián je azda myslené ako verejná politicko-vzdelávacia služba. Smutne overenou politickou pravdou však je, že oberanie politického súpera o česť je spoľahlivejšou cestou, ako ho priviesť či skôr dokopať k nedemokratickým postupom a autoritárstvu.

Strašenie, že demokracia je u nás ohrozená, živí aj podivné čítanie zistení sociologických výskumov. Nespokojnosť s fungovaním demokracie sa zamieňa s nepodporou demokratického spravovania spoločnosti. To sú však rozdielne veci. Otázka na spokojnosť s fungovaním demokracie bežne prináša odlišné zistenia ako otázka, aké dôležité je pre respondenta žiť v demokraticky spravovanej spoločnosti. Prodemokratické odpovede na druhú otázku u nás prevažujú. A často práve tí, ktorým na demokratickosti veľmi záleží, sú s jej stavom veľmi nespokojní. To dáva nádej, že na prípadné excesy politickej triedy dokážeme nakoniec vždy demokraticky odpovedať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #demokracia #politická kultúra #pluralita názorov #odvolávanie vlády Eduarda Hegera