Úsmev do nového roku

Všetkých spoluobčanov potešilo, že záujem slovenských politikov o politiku neustal ani medzi sviatkami. Veď práve v tomto období záľaha rozprávok pre mladšiu generáciu dostupná v početných médiách akoby zlomyseľne prekrývala ich pozoruhodné intelektuálne produkty, ktoré im bezuzdne konkurujú.

30.12.2022 14:00
debata (7)

No na druhej strane také tie lákavé výmysly o tom, ako nejaký hlúpy Jano rýchlo získal aspoň polovicu kráľovstva fakticky do bezpodielového spoluvlastníctva, stimulujú mnohých činovníkov k pomerne neobvyklým vyhláseniam. Napríklad poverený premiér Eduard Heger sa nedávno úplne bez zaváhania vyjadril presne v takomto rozprávkovom duchu: „Vyššie uvedené fakty dokazujú, že moja vláda myslí vždy v prvom rade na občanov. Nie na svoje záujmy či osobný prospech.“

Pričom fakty, ktoré uviedol, napodiv orientoval na občanov tejto krajiny, čo len potvrdzuje, že priestory fantázie sú ešte stále neobmedzené, ba nikde nie je na dohľad zvonec, ktorý by ponúkol očakávaným politickým či hospodárskym patáliám spoluobčanov v najbližšej budúcnosti nejaký prijateľný koniec.

Vyznať sa lepšie v tejto situácii umožňuje iba pevné stanovisko najpevnejšieho článku vládneho reťazca, ktorým je nepochybne poverená vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Svoju myšlienku sformulovala najpresnejšie a budúcnosť tak poľahky vtesnala do celkom jasných dimenzií: „Predčasné voľby vždy priniesli Slovensku katastrofálny výsledok. Nepodporujem ani nikým nevolenú úradnícku vládu, ktorá nemá žiadnu podporu v parlamente.“

Z toho jasne vyplýva, že jedinou možnosťou pre Slovensko je taká vláda, v ktorej bude určite ona sama. „Aj teraz, keď SaS povalila v poradí už tretiu vládu, vyvolala len nestabilitu, chaos, neporiadok, ktorý sa môže skončiť predčasnými voľbami,” podotkla.

Len doterajšia vláda by bola zárukou stability. Ak by to tak nebolo, mohol by sa napríklad niekto tiež koaličný veľmi nahnevať, a to by vôbec nebolo dobre. Ani sa to v podstate celkom dobre nedá, ak pritom vychádza z presvedčenia, „že každý nový minister potrebuje niekoľko mesiacov na zorientovanie sa v rezorte“.

Azda iba v tom nemá celkom pravdu, lebo napríklad poverený minister zahraničia Rastislav Káčer sa už stihol vyjadriť v jednom rozhovore úplne opačne. "Plat ministra je srandovný plat,” povedal. Plat 3 600 eur považuje za "strašný výsmech” tejto spoločnosti, až je to ťažké uveriť. S tým sa vraj nedá pochváliť ani medzi kolegami, ani v bratislavskej spoločnosti. Vidno, že aj keď vo funkcii nie je príliš dlho, v najdôležitejších otázkach je už zorientovaný celkom slušne. A pritom ide o dosť dôležitý rezort.

Nuž s poverenou vládou to bude najskôr asi podľa myšlienky írskeho dramatika Oscara Wilda: „Niektorí prinášajú šťastie, kamkoľvek idú; iní, kedykoľvek odídu!“

Nuž buchnime svoje perlivé pomyselné nádeje, priatelia! Zovrime v najnežnejšom objatí svojich blízkych, pošepnime hviezdam naše želania a vyznania! No hlavne – prenesme si aj úsmev do nového roku! Bude ho tam azda najviac treba!

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Oscar Wilde #Rastislav Káčer #Veronika Remišová #Hegerova vláda