Fenomén tuzexových vekslákov

Tridsať rokov samostatného Slovenska si zaslúži dôkladné obzretie sa za minulosťou Československa.

09.01.2023 14:00
debata (2)

Minulosť, to je aj obdobie budovania socializmu, nielen krátka epizóda Česko-Slovenska z rokov 1990–1992 poznamenaná najprv masívnou sériou devalvácie koruny a následne privatizačnými škandálmi spojenými najmä s tunelovaním fondov, do ktorých naivní obyvatelia vložili body získané prostredníctvom kupónovej privatizácie. Mnohým z nich sa ani nevrátilo 1 000 Kčs, ktoré zaplatili za kupónovú známku.

Pred 30 rokmi v roku 1992 sme sa potichu rozlúčili aj s tuzexovými „korunami“ nazývanými bony, ako aj s podnikom zahraničného obchodu TUZEX. V ňom sa za tieto nákupné poukážky dal za socializmu zakúpiť atraktívny tovar, obyčajne nedostupný za Kčs. Dôvodom zavedenia paralelnej meny bol nedostatok západných mien v ČSSR a vtedajšie prísne colné a devízové predpisy.

Tie prikazovali každému obyvateľovi, ktorý nadobudol voľne tvrdú menu, vymeniť valuty na bony alebo Kčs. V skutočnosti nikto nadobudnuté bony na koruny oficiálne z dôvodu nevýhodného kurzu nemenil. A to aj napriek tomu, že bony mali vyznačené dátumovou pečiatkou vydanie a platili zväčša iba rok.

Bony získavali ľudia buď darom zo zahraničia, alebo išlo o zahraničné honoráre športovcov, umelcov, diéty zo zahraničných služobných ciest, starobné dôchodky či alimenty poukazované do ČSSR. Ponukovú povinnosť vymeniť cudziu menu na bony alebo Kčs som zažil na vlastnej koži, keď list obsahujúci dva kanadské doláre bol pri centrálnej kontrole listov v Prahe úradne otvorený a doplnený o písomnú výstrahu o povinnosti vymeniť doláre za bony alebo Kčs pod hrozbou stíhania pre porušenie devízového zákona. Pretože došlo z úradnej moci k prerušeniu poštového styku, poštovné z Prahy na Slovensko, musel som pri doručení listu poštárke zaplatiť napriek tomu, že list bol opatrený kanadskými známkami.

Výmenný kurz tvrdých mien k tuzexovým „korunám“ bol pôvodne odvodený od fiktívneho úradného zlatého krytia Kčs zlatom. Veď aj na korunách bolo napísané, že sú kryté zlatom a ostatnými aktívami Štátnej banky československej. S bonmi sa v tej dobe masovo vekslovalo. Podľa zákonov totiž nešlo o devízové prostriedky, ale o nákupné poukážky.

V obchodoch TUZEX sa za ne obyčajne kupovala elektronika, rifle, luxusná móda, kozmetika, ale aj alkohol, žuvačky a dokonca aj automobily. TUZEX predával aj tovar vyrobený v ČSSR, pričom v prípade alkoholu, magnetofónových pások a pod. bol tento tovar viac ako o tretinu lacnejší ako v bežných obchodoch.

TUZEX bol stredobodom pozornosti vekslákov nielen pre nelegálny obchod s valutami a šmelinu s bonmi a s pašovaným tovarom. Nostalgiu socialistickej ekonomiky deformovanú umelo nadhodnotenými devízovými kurzami Kčs k tvrdým menám, keď na čiernom trhu sa predávali západné meny až za päťnásobok úradného kurzu, dokumentuje nová kniha Adama Havlíka Marky, bony, digitálky. Enormné zisky vekslákov sa následne stali v Česku aj na Slovensku prvým kapitálovým vankúšom pri kontroverznej privatizácii štátneho majetku po roku 1990.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Československo #Tuzex #československá ekonomika