Tajomný vinš

Z viacerých strán som zaregistroval zvláštny novoročný vinš: „Nech je tento rok lepší, než bude!“ A hoci je toho veľa, čo si zaslúži komentár, cítim, že aktuality môžu počkať, že tento vinš neradno ignorovať, že sa oplatí nad ním zamyslieť.

12.01.2023 14:00
debata (11)

Netreba veľkú predstavivosť, aby človek pochopil, že nás čakajú samé nepríjemnosti a komplikácie. Z rokov minulých sme si do toho nového priniesli problémy, ktoré sú chronické a nemajú riešenie v rámci systému, ktorý ich generuje. Všade tam, kde si štát zakázal zasahovať do aktivít neviditeľnej ruky trhu, pozorujeme chamtivosť v honbe za ziskom, klientelizmus a korupciu.

Verejné prostriedky miznú v súkromných vreckách a výsledkom je zanedbaná alebo predražená infraštruktúra či rozvrátené zdravotníctvo. Samovražedná privatizácia sieťových odvetví pôsobí dojmom, že politici hľadali spôsob, ako naplniť slogan o tom, že štát je zlý hospodár. Aj za situácie, keď treba chrániť občanov pred dôsledkami kríz všetkého druhu, je hlavnou starosťou politikov nezasahovať do ekonomiky.

Okrem chronických problémov nás v tomto roku budú prenasledovať dôsledky ukrajinského konfliktu, protiruských sankcií, ktoré ako bumerang dopadajú na EÚ, a bruselského Green Dealu. Na nič z toho politici nemajú riešenie a iba sa cynicky prizerajú ekonomickému, politickému a sociálnemu úpadku. Aby človek očakával mizerný rok, nemusí byť pesimista. Stačí byť realista.

Pokiaľ ide o ten tajomný vinš, aby bol nový rok lepší, než bude, zrejme sa predpokladá možnosť, že vedľa roku mizerného je možné prežiť ešte iný, alternatívny rok, ktorý bude voči realite imúnny. Ako by mohol vyzerať? Možnosti sú najmenej dve: prežiť ten „lepší“ rok v izolácii, alebo ho prežiť v opozícii. Nedať sa znechutiť alebo sa nedať zastrašiť.

Nedať sa znechutiť znamená hľadať v sutinách kolabujúcej modernity použiteľné fragmenty starého dobrého sveta, nedať si ideologicky vypláchnuť hlavu. Imunitu proti hlúposti, fanatizmu a hrubosti posilňuje zdravý rozum a veselá myseľ. Vedľa veľkých dejín sú tu i dnes malé dejiny človeka, v ktorých jednotlivec nie je objektom histórie, ale jej subjektom, od ktorého závisí, či svet stojí za to.

Nedať sa zastrašiť znamená nezmieriť sa s tým, čo sa na nás chystá. Nerezignovať, neprispôsobiť sa pomerom, nedať si vnútiť, že úpadok je prirodzený, kríze že sme sami na vine a že náprava je nemožná. Čím mizernejšie sú vyhliadky, tým väčšmi je treba oponentov a rebelantov. Opozícii patrí budúcnosť jednoducho preto, že zástancovia režimu slušnú budúcnosť pre normálneho človeka nemajú v ponuke. Pribúdajú dobré dôvody i dobré alibi pre občiansku neposlušnosť.

Ktovie? Nový rok môže byť lepší, než bude, pretože ak sa naozaj rozčúlime a vzbúrime, nie sme bez šancí vyliať z vaničky so špinavou vodou i dieťa, ktorým je vo skutočnosti asociálny systém, ktorý parazituje na spoločnosti, namiesto toho, aby jej slúžil.

Tiež je však možné, že ten tajomný vinš je iba nonsens, ktorý konštatuje našu bezmocnosť. A lepší, než bude, že nový rok nebude.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #dezinformácia