Vláda v demisii si už získava iba obľubu

Všetkých spoluobčanov potešilo, že mnohí poslanci slovenského parlamentu pochopili, že predčasné voľby si svojím spôsobom vyžadujú, aby sa kvôli nim skrátilo ich funkčné obdobie. Na to je vraj zase potrebná zmena v ústave. Čo je poľahky ešte ťažšie pochopiteľné a možno to ponímať iba ako isté protivenstvo.

27.01.2023 14:00
debata (7)

Napríklad ministerka pre informácie Veronika Remišová, teda aspoň podľa jej pozoruhodných názorov, ktoré vyslovila v ostatnej televíznej debate, to nemusí považovať až za také naliehavé, pretože ona a jej strana fakticky vyhrali referendum.

Keby bolo bývalo referendum platné, potom by ho azda vyhrali Robert Fico a Peter Pellegrini. Takto je však jasné, že ho vôbec nemohli vyhrať, lebo strana Za ľudí, ba aj sama Remišová sú oveľa viac obľúbené ako celá opozícia dohromady. Nuž proti tomu sa namieta naozaj ťažko.

Len je potom trochu zvláštne, že všetky prebiehajúce politické zmeny ministerka napriek tomu chápe len ako uľahčenie neoprávnenej cesty sociálnych demokratov priamo k politickej moci. Ako by sa k nej mohli vôbec dostať cez zdrvujúcu obľubu, ba priam vášnivú lásku ľudu ku koaličným stranám a vládnym činovníkom? A ako by sa to asi mohlo stať trebárs vo voľbách?

Predčasné voľby sú tak pre väčšinu vládnej koalície synonymum politického puču a bezprostredným ohrozením demokracie. Tak nejako to chápe aj poverený predseda vlády Eduard Heger, poverený minister financií či skôr už asi poslanec Igor Matovič, poslanec Richard Sulík a predseda parlamentu Boris Kollár. Ak prídu za pani prezidentkou, tak to istotne aj ona tak pochopí. Aspoň doteraz to vždy tak nejako bolo.

Najväčšiu nepríjemnosť v politickom živote predstavuje predsa len ono referendum, preto ho koaličné zoskupenie nie nadarmo v prebiehajúcej samovoľnej pozvoľnej politickej agónii prezieravo likviduje pomocou ústavného zákona. Alebo tak nejako. Predsa len termín odchodu vlády v demisii z jej vládnutia na 30. septembra je obrovským víťazstvom pomyselnej drobiacej sa koalície nad vlastným rozumom. Ak je niečo skrátené, nemusí to byť nutne skrátené o nejaké tri mesiace, ale úplne by stačilo iba pár hodín.

Veď v týchto záležitostiach je často rozhodujúci iba dátum poštovej pečiatky. Počas takto predĺženého skráteného obdobia by koalícia mohla získať u obyvateľstva aspoň takú mieru ohlasovanej a vysnívanej obľúbenosti, akú má, teda aspoň podľa nej samej, poverená ministerka Remišová, no i postaviť 100-tisíc nájomných bytov a podobne.

Igor Matovič a Juraj Šeliga spoločnými silami azda už konečne vyrvú z rúk francúzskej prokuratúry „Počiatkovu vilu“ v Cannes. Je to vraj fakticky neodvratné, lebo už 29. februára 2020 Matovič odkázal exministrovi: „Váš pocit raja na zemi sa končí 29. februára 2020. Potom vám pôjdeme po krku!“ Ale nehovorí to sám. Máme sa na čo tešiť!

Veru niekedy je to tak, ako povedal írsky dramatik Oscar Wilde: „Mnohí ľudia sú vychovaní pridobre na to, aby rozprávali s plnými ústami, ale vôbec sa to nerozpakujú robiť s prázdnou hlavou.“

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Oscar Wilde #Igor Matovič #Veronika Remišová #Juraj Šeliga #referendum o predčasných voľbách #referendum 2023