Chomút krátkodobého ubytovania

Americká spoločnosť Airbnb zaoberajúca sa sprostredkovaním krátkodobého ubytovania cez internet zažila v posledných troch rokoch množstvo rán pod pás. Biznis s turistickým prenocovaním v bytoch sa stal tŕňom v oku stavebných úradov, pretože byty v bytových domoch nie sú skolaudované ako ubytovne.

30.01.2023 14:00
debata

K nim sa pridávajú negatívne reakcie správcov bytových domov z dôvodu početných sťažností ostatných obyvateľov. Prekáža im najmä porušovanie domového poriadku spojené s rušením nočného pokoja, ale aj zvýšené opotrebovávanie spoločných častí činžiakov a spotreba elektriny spoločných priestorov alebo poplatky za výťah či odvoz smetí.

Predmetné ponosy sú potom predmetom búrlivých diskusií na schôdzach vlastníkov bytov, pokiaľ ide o kalkulácie nákladov rozpočítavaných podľa počtu osôb bývajúcich v bytoch používaných na krátkodobý prenájom. Riešenia v podobe zvýšenia príspevkov prenajímateľov do fondu údržby a opráv alebo účtovania poplatkov za elektrinu spoločných priestorov podľa počtu vstupov a výstupov majitelia, samozrejme, striktne odmietajú.

Ponúkať byt na prenájom na Slovensku priamo prostredníctvom Airbnb je považované za podnikanie s povinnou registráciou majiteľa bytu ako samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO). A to najmä preto, že prenájom si vyžaduje sprievodné služby v podobe priebežného upratovania bytu, výmeny posteľnej bielizne a pod. Krátkodobý prenájom bez živnostenského oprávnenia by znamenal nedovolené podnikanie.

Pokiaľ na prenájom bytu občan nepotrebuje byť registrovaný ako SZČO a platiť z príjmov povinné zdravotné a sociálne odvody a postačuje mu pridelenie daňového identifikačného čísla (DIČ), pri krátkodobom prenájme je už považovaný za živnostníka so všetkými finančnými povinnosťami. Majitelia bytov ponúkaných na krátkodobý, obvykle iba niekoľkodňový, prenájom, v snahe vyhnúť sa sankciám, prenajmú preto radšej byty firmám, ktoré majú v predmete činnosti poskytovanie takýchto služieb.

Airbnb je známa tým, že dlhodobo odmieta spoluprácu s daňovou správou týkajúcu sa odovzdávania údajov o svojich zákazníkoch, ktorí poberajú príjmy z krátkodobého prenájmu. Situácia v členských krajinách EÚ sa v nasledujúcich rokoch zmení po rozhodnutí Súdneho dvora EÚ o povinnosti poskytovať informácie týkajúce sa krátkodobých prenájmov vrátane odvádzania daní na národnej úrovni.

Príjem z poskytovania ubytovania prostredníctvom internetových portálov sa u prenajímateľov nevyhne ani povinnosti výberu a odvádzania tzv. ubytovacích poplatkov tak, ako je to v prípade hotelov, penziónov a ubytovní. Povinnosti platiť dane a odvody do poisťovní pri legálnom krátkodobom prenájme sa nevyhnú ani ľudia, ktorí prenajímajú trebárs len jednu voľnú izbu v byte, ktorý je ich príbytkom.

Príjmy z príležitostného prenájmu budú tak stále tvoriť nezanedbateľnú súčasť sivej ekonomiky. A to bez ohľadu na to, že uťahovanie chomútov prenajímateľom pôjde ruka v ruke s prehlbovaním deficitov verejných financií jednotlivých ekonomík, s prudkým zvyšovaním výdavkov na obranu a s tým súvisiacej recesie odzrkadľujúcej sa poklesom životnej úrovne obyvateľstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #Airbnb #poplatok za ubytovanie #ubytovacie služby #dane a odvody