Prežiť v divočine

Každá kríza prináša spolu s neistotou, čo príde a čo nás čaká, aj otázku, ako sme pripravení na nepohodu, respektíve na kolaps systému, alebo rovno na kolaps civilizácie. Výhodu majú prepperi, ľudia, ktorí sa otázkou prežitia v kolabujúcej spoločnosti preventívne zaoberajú v časoch mieru a prosperity.

02.02.2023 14:00
debata (10)

Byť prepperom je užitočné hoby. Je to zábava, ktorá človeku môže zachrániť život, a v časoch neistoty to je aj výnosná živnosť. Populárnych prepperov spovedajú médiá a štedro ich platia boháči, ktorým sa v prípade konca sveta nechce zomrieť s ostatnými.

Istý populárny expert na prežitie dostal od miliardárov prekvapivú, no logickú otázku, ako v luxusnom protiatómovom kryte vylúčiť riziko, že ich o život pripraví vlastná ochranka a služobníctvo. Prepper miliardárov šokoval radou, aby sa s personálom spriatelili. Keby to však bolo možné, svet by nebol krok od zničenia a boháči by nepotrebovali kryty ani ochranku.

Náš najväčší problém s prežitím v divočine je to, že neexistuje divočina. Klasický prepper je romantik, ktorý rozumie prírode, pozná prosté alternatívy k civilizačným vymoženostiam a je schopný sa rýchlo adaptovať na nejaké staršie storočie. Súčasný stupeň pokroku nás odstrihol od šikovnosti našich predkov, náš život nebezpečne spohodlnel vďaka sofistikovaným technológiám. Divočinu, v ktorej by sme mohli nájsť azyl, sme si zničili obrazne i fyzicky.

Pokrok v praxi funguje tak, že v aute na spaľovací motor v roku 2010 bolo 300 čipov, v aute na zelený „bruselský“ spaľovací motor v roku 2020 bolo 1000 čipov a v elektromobile roku 2023 je 5000 čipov. Kde sú časy, keď vo filme Dobrý Will Hunting opravia Ben Affleck s kamarátmi pre Matta Damona starý vehikel a darujú mu ho k narodeninám s tým, že „má dobrý motor“… Pre dnešok platí, že sme paralyzovaní závislosťou od toho, čo nepotrebujeme a súčasne nevieme, ako komplikovaný svet zjednodušiť na čosi, čo sa dá v núdzi opraviť na kolene. A vďaka tomu prežiť.

Čosi nám hovorí, že mať filter na vodu, petrolejku, elektrocentrálu, drevo na zimu a brokovnicu síce nie je na škodu, ale pri pohľade na mapu je súdnemu človeku jasné, že niet kam utiecť. Prežijú silnejší, ktorí sa zomknú v súdržnej sebestačnej odhodlanej komunite. A takých veľa nebude.

Moderný prepper by mal hľadať recept na prežitie vo svete prešpikovanom elektronikou, v ktorom sme on-line sledovaní na každom kroku, v ktorom neexistuje súkromie a pre ktorý je príznačná silnejúca tendencia k manipulácii, kontrole, cenzúre a dozoru. Čo spraviť, aby opäť bola cenná schopnosť založiť oheň? Možno otázka dokonca stojí na tom, ako vrátiť do hry človeka?!

Možno je neskoro, možno už svet patrí tým, ktorí majú šikovnejšie drony, viac munície, lepšie zabezpečené satelity a prst na atómovej spúšti. Možno sa už čaká na svet po katastrofe, v ktorom sa začne od nuly. Európsky prepper realista, ktorý má ešte život pred sebou, nepotrebuje filter na vodu, ale platný pas do dákej zastrčenej divočiny, v ktorej nefunguje WiFi a kde ešte líšky dávajú dobrú noc. Už nejde o to, ako prežiť, ale kde.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #divočina #civilizácia #elektromobilita