Nebudeme štrngať kľúčmi, keď môžeme mincami

Mnohých spoluobčanov potešil záujem Igora Matoviča o organizáciu ďalších volieb. Najmä jeho prostoduchý návrh, že každý občan, ktorý sa na voľbách naozaj zúčastní, dostane za to do 90 dní 500 eur. A ani si nebude musieť za to dať niečo pichnúť.

17.02.2023 14:00
Oliver Bakoš, Oliver Bakos, Foto:
debata (3)

Nejde o nič prekvapujúce, len sa tu hneď vynára možnosť, ako by štát mohol tieto peniaze ušetriť, a pritom účasť na voľbách ešte viac zvýšiť. Stačilo by stanoviť podmienku, že každý, kto sa tých 500 eur vzdá, napríklad na základe svojho záväzného a úprimného vyhlásenia, by potom hneď mohol voliť Matoviča ešte raz, teda vlastne voliť ho dvakrát. Iba ťažko možno uveriť, že by niekto na Slovensku takúto obojstranne výhodnú ponuku odmietol.

Možno tiež predpokladať, že relevantná opozícia bude do septembrového termínu volieb kompletne pozatváraná. Išlo by tak prvýkrát v histórii o fakt, že krajina s 5 000 000 o­byvateľov by v skutočne demokratických voľbách dokázala poskytnúť svojmu jedinému reálnemu kandidátovi asi 8 000 000 hlasov. Prirodzene, zatiaľ sme k nim vôbec nezarátali hlasy zo zahraničia, ktoré by tento objem významne obohatili. Takým tým „medzinárodným oným“ by sa potom vysvetlilo, že voľby sú tu tajné a hotovo.

Takže štát, aj keď by teoreticky nalial do volieb niečo vyše miliardy, vzápätí by na tom istom mieste hneď tieto peniaze aj ušetril a mohol by občanom za to sľúbiť niečo iné. Takže by znovu nemálo ušetril. Veď ako sa dnes v koaličných stranách hovorí (napríklad vo vzťahu k dôchodcom): "Dvakrát šetri a raz rež!“

Vo voľbách sa na Matoviča možno spoľahnúť. Veď iba nedávno – nevedno, kým nominovaný – tak akosi režíroval prezidentské voľby, fakticky medzi Zuzanou Čaputovou, Robertom Mistríkom a Františkom Mikloškom, ktorý jediný dôstojne odmietol do onoho Matovičovho predvolebného cirkusu dobrovoľne vstúpiť. Tak napokon došlo na to, že ak bude mať niekto menej preferencií, potom sa tých svojich ešte pred voľbami vzdá v prospech toho druhého. Prásk! A tak sa aj stalo.

A tak Matovičovi svojím spôsobom vďačíme za prezidentku Zuzanu Čaputovú. Keby bol býval „vyhral“ Mistrík, potom by sme mu dnes rovnako vďačili za Mistríka. Matovič bol vtedy ochotný „vraziť“ do kandidáta 100 000 eur. (Viac sa v tom čase takto okato nesmelo.) Vtedy však išlo iba o voľby.

Dnes je situácia, aspoň podľa neho, nielen zložitejšia, ale aj vážnejšia, lebo ide o život a o smrť. Čo je dobrý dôvod. Chce to teda rovno miliardu alebo aj dve. A to hneď po oplakávaní obrovských“ výdavkov za referendum: „Dáva, je zle. Nedáva, je zle. Dáva, je zle… ale úplne najhoršie je, ak chcem k voľbám pritiahnuť ľudí, ktorých sa tri roky urputne snažili od volieb za každú cenu odradiť. Bude to boj na život a na smrť. Za Slovensko. Za Teba,“ uviedol nielen epicky, no aj heroicky a lyricky Matovič.

Prekročíme Rubikon? Alebo ide rovno o rieku Styx? Náš nový Charón je už pripravený, nuž treba cinkať mincami! Veď ako to hovorí starý perzský mystický básnik o tom druhom brehu? „Kde múdry len márne lávku hľadá, tam to bosé nohy blázna už dávno prebrodili.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič