Nie celkom definitívna bodka za brexitom

Bolo na to treba niekoľko rokov a troch britských premiérov – Európska únia a Spojené kráľovstvo rozlúskli (aspoň nateraz) jeden z najzložitejších rébusov svojich postbrexitových vzťahov: fungovanie hospodárskeho režimu v Severnom Írsku.

01.03.2023 14:00
debata (7)

Hlavným problémom bol pohyb tovarov: pre Severné Írsko je veľmi dôležité, aby neexistovala colná hranica medzi ním a Írskom, ale ani čo sa týka zvyšku Spojeného kráľovstva. De facto to znamenalo, že potrebovalo ostať súčasťou jednotného európskeho trhu aj súčasťou britského.

Pôvodný Severoírsky protokol vytvoril colnú hranicu v Írskom mori. Tovary putujúce z Británie do Severného Írska mali byť kontrolované, akoby vstupovali na územie EÚ. Nepáčilo sa to severoírskym unionistom, ktorí sa obávali postupného odpútania provincie od britskej ekonomiky a faktickej integrácie s Írskom, ani konzervatívnej vláde v Londýne.

Podstatou dohodnutého kompromisu je rozdelenie tovarov do dvoch kategórií. Tie, ktoré sú určené pre severoírskych spotrebiteľov, môžu prichádzať z Británie bez kontrol či veľkých administratívnych bariér. Kontrolované budú len tie, ktoré majú zo Severného Írska putovať ďalej na spoločný európsky trh (napríklad do Írska).

Severoírsky regionálny parlament zároveň dostal možnosť vyjadriť sa k akejkoľvek európskej legislatíve, ktorá by mala výrazný a trvalý vplyv na životy ľudí v Severnom Írsku.

Neznamená to, samozrejme, koniec sporov. Účinnosť delenia tovarov do dvoch kategórií sa ešte ukáže: bez účinnej kontroly sa môže stať Severné Írsko jedným z centier obchádzania pravidiel dovozu na európsky trh. Pri výraznom náraste pašovania a iných ilegálnych aktivít bude rásť tlak na prehodnotenie režimu. Okrem toho, konečným arbitrom uplatňovania európskeho práva v Severnom Írsku ostáva Súdny dvor EÚ. V politicky citlivých (či spolitizovaných) sporoch však môže hroziť, že budú úrady jeho rozhodnutie ignorovať.

Napriek tomu berme túto kompromisnú dohodu ako symbolickú bodku za roky trvajúcou, a najmä zbytočnou ságou brexitu. Odchod z EÚ Spojenému kráľovstvu nepomohol, politicky ani ekonomicky. Skôr naopak – časť problémov, ktorým dnes čelí britská ekonomika, súvisí aj so stratou plného prístupu na jednotný európsky trh.

Hoci dnes v Spojenom kráľovstve neexistuje významná politická sila, ktorá by žiadala opätovný vstup do EÚ, otázka európsko-britských vzťahov naďalej politicky rozdeľuje krajinu. Hospodárske, politické a ekonomické záujmy Londýna ostávajú úzko prepojené s európskymi. Hádky o podobe brexitu tak budú vystriedané nezhodami o tom, ako majú vyzerať dohody, ktoré tieto spoločné záujmy upravia.

Jediným pozitívnym dôsledkom brexitu tak ostáva, že môže slúžiť ako varovný príklad politikom v iných krajinách únie, ktorí by sa chceli rovnako zahrávať s budúcnosťou vlastnej krajiny. Aj tu však účinnosť slabne. Niežeby sa teraz nejaká iná krajina chystala vystúpiť z únie. Nezabúdajme však, že na začiatku brexitu nebolo otvorené volanie britskej vlády po odchode, ale vytrvalé spochybňovanie výhod členstva a nafukovanie problémov.<

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Severné Írsko #Brexit