Neznalosť neospravedlňuje

Neznalosť zákona neospravedlňuje. (Po latinsky „ignorantia iuris non excusat“ pre tých, ktorí by túto zásadu považovali za akýsi momentálny nepovinný výmysel.) Dôležité je si to pripomenúť predovšetkým vtedy, keď sa uzákoní čosi nelogické, čo nám „rozum neberie“.

30.03.2023 14:00
debata (10)

Čerstvo schválený kompromis, podľa ktorého sa po roku 2035 zakážu i nezakážu autám spaľovacie motory, spočíva v tom, že miesto na normálne palivo motor pobeží na e-palivo. Z členských krajín EÚ hlasovalo proti tomuto nerozumu iba Poľsko a polovičný rozum použili zdržaním sa hlasovania Taliansko, Rumunsko a Bulharsko.

Zákon mohli politici odhlasovať iba vďaka neznalosti problematiky týkajúcej sa e-paliva, a namieste je otázka, či ich táto neznalosť politicky ospravedlňuje.

E-palivo je dnes šesťkrát drahšie než predražený benzín či nafta a drahšie vždy bude. Aby človek napodobil prírodu a namiesto z ropy vytvoril palivo z CO2 polapeného zo vzduchu a z vodíka, získaného z morskej vody, reaktormi poháňanými elektrinou z mohutných solárnych elektrární, a aby potom v ďalších reaktoroch zmiešal vodík s polapeným uhlíkom a získal tak e-benzín a e-naftu, ktoré po spálení vylúčia do ovzdušia ten uhlík, ktorý sa predtým podarilo polapiť, bude treba vybudovať mohutnú infraštruktúru.

Politici sa nadchli pre e-palivo bez toho, že by mali predstavu, koľko biliónov eur bude treba na výstavbu potrebných lapačov, reaktorov, solárov veterníkov a potrubí, ktoré sa chystajú dotovať. Navyše sa rozhodli, že si Európa zakáže palivo a energiu z fosílnych palív za situácie, keď na fosílne palivá bude fungovať zvyšok sveta a Európa túto konkurenciu nemá ako zakázať.

Celý „kompromis“ s e-palivom je reakciou na poznanú neschopnosť EÚ konkurovať Číne vo výrobe elektromobilov, kvôli čínskemu monopolu na výrobu lítia, a konkurovať USA s ich miliardovými dotáciami na podporu výroby elektromobilov v Amerike. Lenže ekonomicky e-palivo nedáva zmysel, rovnako ako výlučná elektromobilita.

Pokrok síce nemožno zastaviť, ale nie všetky nové vynálezy sú lepšie ako tie staré. Ak nový vynález nie je schopný konkurovať starým, človek nemusí byť génius, aby vedel, ako to s takouto novotou dopadne. Snaha Bruselu zachrániť planétu je mesianizmom, ktorý bude čosi stáť. Dotácie toho, čo na seba nezarobí, budú na dlh. Drahé energie nasmerujú EÚ na perifériu, zničia európsky priemysel i poľnohospodár­stvo, znížia Európanom životnú úroveň. Drahé energie budú mať nakoniec negatívne dôsledky aj na životné prostredie, kvôli ktorému sa v Bruseli rieši kvadratúra kruhu.

Je zaujímavé, že v debatách o politických systémoch, ktoré sa hlásia k parlamentnej, zastupiteľskej demokracii, nikto nespochybňuje vieru, že neschopné politické elity dokáže eliminovať volebný mechanizmus. Že o sebe občania rozhodujú vo voľbách. Možno je to preto, že politici, ktorí štát kompletne zruinujú, už na jeho troskách nemajú záujem kandidovať. Voličovi neostáva iné, než zvoliť niekoho iného, kto potom spoločnosť vyvedie z blata. Bohužiaľ to na potvoru vždy býva do kaluže.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #automobilita