O neškodnej zdravotne nevyhovujúcej ukrajinskej pšenici

Čím viac vieme o ukrajinskej pšenici, tým smutnejší je to príbeh. Ide tu o zdravie? O peniaze? O politiku? I bez vojny sú s obilím dva obrovské problémy, z ktorých sú roľníci na prášky.

20.04.2023 14:00
debata (28)

Jeden je neúroda a druhý nadúroda. Keď sa neurodí, roľník nezarobí. Keď sa urodí veľa, klesne cena tak, že roľník nezarobí. Vinníkom je neviditeľná ruka trhu, na ktorú sa vyhovárajú ekonómovia a politici, ktorí sú leniví plánovať. Čo napácha ruka trhu, korigujú politici dotáciami, cenovými stropmi, zákazmi, povolenkami, sankciami, takže to, čo nezdeformoval trh, dorazí deformácia trhu.

Nie je to ani rok, čo sa prorokoval celosvetový nedostatok pšenice najmenej na tri sezóny. Teraz sa vďaka nečakane priaznivému vývoju počasia očakáva vysoká úroda, ktorú ale nebude kam uskladniť, pretože sýpky sú plné obilia, ktoré je pre lacné dovozy z Ukrajiny nepredajné. Problém spoločne spôsobili politici, ktorým ide o to, aby si Ukrajinci predajom pšenice zarobili na náboje, a obchodníci, ktorí sa správajú tržne a berú to, čo je najlacnejšie.

Pokiaľ ide o pesticídy, ktoré sú príčinou, respektíve zámienkou na zablokovanie dovozov, opäť sú tu dva obrovské problémy. Prvým je dôveryhodnosť informácií, že sa prítomnosť pesticídov potvrdila, a druhým nedôvera k informáciám, že sa prítomnosť pesticídov nepotvrdila. Aby to nebolo jednoduché, okrem pšenice potravinárskej existuje i pšenica technická. Pri technickej pšenici technicky pesticídy neprekážajú pri výrobe technického liehu alebo ako biozložka v palive. Mrzuté je, že sa tie dve pšenice líšia asi ako nafta od ľahkého vykurovacieho oleja, alebo ako technická soľ od soli jedlej, čiže prakticky iba cenou. Príležitosť, ktorá robí zlodeja, tu je evidentná.

Delikátnosť biznisu s ukrajinskou pšenicou najlepšie demonštruje komentár Jaroslawa Kaczynského: „Ukrajinu budeme podporovať. Ale cieľom dobrej vlády je predovšetkým podporovať vlastných občanov. Je aj v záujme Ukrajiny, aby v Poľsku nevypukla kríza. Poľských roľníkov musíme brániť. A ubránime ich.“

Poľského roľníka bráni vláda pred ukrajinským roľníkom zákazom dovozu ukrajinského obilia, ale aj cukru, sušených krmív, semien, chmeľu, ľanu, ovocia a zeleniny, vína, hovädzieho a teľacieho masa, hydiny, mlieka, mliečnych výrobkov vajec a včelích produktov. Priateľské poľské embargo je zatiaľ naplánované do 30. júna. Parlamentné voľby však budú v Poľsku až v októbri a poľskí roľníci sú voliči…

Z pohľadu EÚ je ukrajinská pšenica politikum a vojna má prednosť pred zdravotnými rizikami alebo krachujúcimi roľníkmi. Nejde o deklarovanú solidaritu s Afrikou, ale o peniaze. EÚ sa lacnej ukrajinskej pšenici brániť nebude aj preto, lebo krajinám, ktoré pšenicu neprodukujú, ale kupujú, súčasná situácia vyhovuje. Vojna na Ukrajine sa len tak neskončí. Ukrajinci ju podľa mňa nemôžu vyhrať a nemajú povolené ju prehrať, zatiaľ čo Rusi si nemôže dovoliť prehrať a nikam sa neponáhľajú.

Ukrajinskej pšenice sa síce údajne seje menej, ale lacná zostane. Na zlosť decimovanej konkurencii a na veľkú radosť kupcov.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #poľnohospodárstvo #pšenica #Ukrajina