Paškvil penzijnej rulety

Penzijné fondy by mali byť nástrojom na zmiernenie rizika chudoby seniorov. Spoliehať sa na finančné zabezpečenie od štátu pri zvyšujúcom sa podiele dôchodcov oproti ľuďom platiacim odvody je rovnaká ilúzia ako vízia dobrej penzijnej renty zakúpenej v životnej poisťovni z peňazí usporených v 2. pilieri (DSS). Dôchodkové penzijné fondy dokážu zarábať svojim klientom len vtedy, ak ich výnosy sú vyššie ako inflácia. To je možné len za cenu veľkých rizík spojených s investovaním peňazí sporiteľov.

15.05.2023 14:00
debata (13)

Rekordérom roka 2023 v stratách spôsobených klientom v penzijnom sporení je veľký švédsky penzijný fond Alecta. Ten pre investovanie do amerických Silicon Valley bank a Signature Bank prišiel bezmála o dve miliardy eur. Riskantné investície vážne poškodili dôveru klientov penzijných fondov, ktorí sa spoliehali na obozretnú investičnú stratégiu tohto súkromného fondu.

Peniaze v minulosti stratili aj slovenskí penzijní sporitelia v DSS v jednom z najväčších fondov, ktorý stavil peniaze klientov do kúpy gréckych štátnych dlhopisov. Pri riadenom bankrote Grécka v roku 2012 investori prišli o 75 percent z každého tejto krajine požičaného eura. Slovenské penzijné fondy neboli výnimkou. Aké finančné straty utrpeli slovenskí sporitelia, verejnosť sa nedozvedela.

Ešte väčším tohtoročným škandálom je prípad Credit Suisse, ktorá nevyplatí vlastníkom podriadených dlhopisov vyše 16 miliárd eur. To vyvolalo vlnu hromadných žalôb iniciovaných najmä penzijnými fondmi.

Slovenský dôchodkový model mal byť vzorom pre ostatné krajiny EÚ. Realita je však úplne iná. Penzie zo Sociálnej poisťovne slúžiace ako finančný prietokový ohrievač sa stále viac stávajú horúcim zemiakom v rukách politikov. Novopriznávané dôchodky sú síce pre Slovákov výhodnejšie ako v roku 2022, ale nižšie, ako boli pôvodné prísľuby. Dôvodom je krátenie aktuálnej dôchodkovej jednotky (o 5 %), ktorá je základom pre výpočet penzie. Pritom priškrcovanie nových penzií bude v nasledujúcich rokoch pokračovať.

Peniaze v DSS sa zhodnocujú v podmienkach turbulencií na akciových a dlhopisových trhoch veľmi slabo. Najhoršie na tom budú ľudia v dlhopisových fondoch, ktoré sú všetky veľmi citlivé na zvyšovanie úrokov v súčasnosti vydávaných štátnych dlhopisov. Peniaze nasporené v DSS sa každý racionálne uvažujúci jednotlivec snaží premeniť po odchode do penzie na hotovosť, lebo vyplácané doživotné renty sa vinou inflácie rýchlo roztápajú. Trh životných poistiek pre vyplácanie renty je u nás ešte v plienkach a zatiaľ nie sú ani náznaky, že by v dostupnom čase mohlo dôjsť k pozitívnej zmene.

Legislatívne podmienky umožňujú solventnejším sporiteľom v DSS vybrať si časť úspor ihneď po odchode do penzie bez platenia dane z príjmu. Ide pritom o peniaze, ktoré neboli vôbec zdanené. V iných krajinách EÚ sa snažia prostredníctvom daní tlmiť apetít jednotlivcov míňať penzijné úspory naraz. U nás to tak nie je. Pritom je už dnes zrejmé, že dnešné ani budúce penzie nebudú postačovať napríklad na úhradu nákladov spojených so starostlivosťou o seniorov v domovoch sociálnych služieb.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #DSS #Credit Suisse #penzijné fondy