Kúriť a svietiť a mnoho dôležitých vecí k tomu

Ak by nová vláda „len kúrila a svietila“, dopadlo by to všelijako. Do volieb ostáva takmer päť mesiacov, k tomu pripočítajme vyjednávania o vzniku novej koalície... také zdržanie si nemôžeme dovoliť.

17.05.2023 14:00
debata (7)

Popri udržiavaní základných funkcií musí vláda Ľudovíta Ódora zabezpečiť, aby nám tento dom nespadol na hlavu. A to je, povedzme si úprimne, po rokoch podkopávania a tunelovania štátu za vlád Roberta Fica a po troch chaotických rokoch pod Matovičom a Hegerom neľahká úloha.

Jednou z oblastí, ktorá určite nepočká na „výsledok septembrových volieb“ je európska agenda. Členstvo v Európskej únii je v prvom rade príležitosťou a je na nás, ako ho využijeme. Príliš mnoho šancí si nechávame pretekať medzi prstami. Prvým – asi najzrejmejším – príkladom je využívanie európskych peňazí.

Neschopnosť vyčerpať prostriedky z európskych fondov spája všetky doterajšie garnitúry od vstupu do EÚ. Aj teraz sme pri eurofondoch stále pod 70 percentami čerpania. Na ich použitie máme už len rok. Ak o ne nechceme prísť, musíme aktívne (a kvalitne) vyhlasovať aj nové projektové výzvy a podporiť implementáciu bežiacich projektov.

Spať nemožno ani pri pláne obnovy. Koncom apríla bol plán aktualizovaný, časť pomoci bola presunutá do energetiky, najmä podpory obnoviteľných zdrojov a úspor. Komisia by mala zmeny schváliť do konca júna. Ak sa to podarí, na získanie tretej platby v sume viac ako 800 miliónov eur potrebujeme splniť niekoľko míľnikov, ktoré dnes svietia na semafore ako oranžové: v podpore zelenej obnovy rodinných domov, alternatívnych pohonov v doprave, ale aj rad opatrení v reforme školstva a podpore vedy a výskumu.

K tomu pripočítajme schvaľovanie európskej legislatívy, ktorá sa neskôr prenesie do národných zákonov. Viacero (potenciálne výbušných) z nich má na stole ministerstvo životného prostredia, respektíve hospodárstva: smernicu o energetickej hospodárnosti budov, ktorá môže nariadiť rekonštrukciu najmenej energeticky neefektívnym stavbám, nariadenie o znižovaní emisií metánu, ktoré sa nepáči plynárenskej loby, či vyjednávania o reforme trhu s elektrickou energiou.

Zložité manévrovanie čaká novú vládu v politicky citlivých otázkach. Komisia navrhla jedenásty balík sankcií proti Rusku, únia pokračuje v pomoci (vrátane vojenskej) napadnutej Ukrajine. Obe tieto témy je ľahko využiť na populistické útoky proti vláde. Okrem toho, na júnovom summite budú lídri riešiť otázku financovania zeleného priemyslu v Európe a nová vláda by sa mala pokúsiť pripraviť slovenskú pozíciu k reforme európskych rozpočtových pravidiel…

Na necelý polrok to je dosť plný program. Bude to sizyfovská robota. O to viac, že z parlamentu sa veľa pomoci nedočkajú – v lepšom prípade to bude tichá tolerancia, v horšom (pravdepodobnejšom) scenári sa stanú terčom, cez ktorý budú Fico, Matovič a ďalší nepriamo útočiť na prezidentku.

Buďme však na chvíľu opatrní optimisti. Vo vláde je viacero veľmi schopných ľudí, vedeli, do čoho idú. Desať bodov za odvahu, uvidíme koľko za výkon.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #sankcie EÚ #sankcie na Rusko #vláda Ľudovíta Ódora