Vzájomné "porozumenie" v krajine odborníkov

I keď je Slovensko krajinou, ktorá oplýva nespočetnými prírodnými krásami, to, čo z neho robí jednu z najpríťažlivejších krajín na svete, je predovšetkým množstvo odborníkov, ktorých má hádam ešte viac.

26.05.2023 14:00
debata (17)

Ak niekam prídete a spýtate sa: „Máte tu nejakého odborníka?“, všetci iba nechápavo pokrútia hlavou: „A veď kto iný by tu mohol byť?“ Byť odborníkom v tomto prostredí nie je síce ťažké, ale rozhodne to nie je jednoduché. Pred voľbami dokonca nie je možné týchto odborníkov skryť ani za vedecké tituly, ani za bohaté statky, ktorými neraz oplývajú, neschovajú sa už ani za funkcie, dokonca ich nie je možné skryť ani za nič. Putujú neúprosne na svetlo ako chrobáky spod odklopeného kameňa.

Najviac odborníkov je preto, prirodzene, v politických stranách, kde je paradoxne oveľa viac dobrých odborníkov v tých celkom malých stranách ako v v tých veľkých. Aj keď je to zvyčajne iba veľmi ťažké odlíšiť, lebo aj mimo týchto strán, či dokonca v ich bezprostrednom okolí, ich je tiež neúrekom. No v malej politickej strane ide o tú výhodu, že sa všetci navzájom osobne poznajú, a preto všetci o sebe navzájom presne vedia, kto je takýmto znalcom.

Napríklad strana OĽaNO, ktorá mala pôvodne asi tak štyroch členov, no potom ich asi o 1 000 % z donútenia navýšila, úplne bez problémov vyhrala ostatné parlamentné voľby s veľkým predstihom. Isto najmä vďaka tomu. A dokonca, i keď sa nateraz akoby rozplýva, zahlcuje pritom vlastnými odborníkmi aj celú hromadu iných strán a tie sú potom OĽaNO za to nesmierne vďačné, lebo tých svojich odborníkov jednoducho nie sú schopní rozoznať ani s pomocou nesmierne bystrých médií a oduševnených a chichotavých moderátoriek. Mám tým, prirodzene, na mysli iba to, že pri nich sú politici zvyčajne akosi smelší a ešte aj oveľa odbornejší. A tých druhých sa potom už nikto na nič nepýta.

Preto ma, na rozdiel od mnohých spoluobčanov, šikovný ďalší prestup politika Alojza Hlinu do strany SaS vôbec neprekvapil. Je totiž silný najmä v sociálnych otázkach. Hneď na počiatku jeho kariéry pár dní putoval s Igorom Matovičom v maringotke po Slovensku, vraj aby vyriešili problémy Rómov. Matovič sa s ním však pohádal už na začiatku, a preto sa mnohí Rómovia topia v problémoch dodnes.

Pred nejakým časom sa rozhodol vyriešiť problém bezdomovcov a začal bezuzdne mlátiť hneď prvého bezdomovca, ktorého zbadal pred svojou krčmou na Námestí SNP v Bratislave s tým, že v biednom kontraste krčme hyzdí útulnú atmosféru. Bezdomovec bol však akosi silnejší a dôrazne Hlinu poučil, že chce študovať sociológiu na nesprávnej strane chodníka.

Zvíťazil však pred rokmi v parlamente, kde napadol poslanca Antona Martvoňa a z ideových dôvodov mu načisto roztrhal nohavice. Preto bude pre stranu SaS nesmiernou posilou. Po bitkách poslankyne Jany Bittó Cigánikovej v nočnom bare bude Hlina baštou strany SaS proti Matovičovi zvonku, ba azda aj proti Jurajovi Krúpovi takpovediac z vnútra strany. Všetci traja spomenutí páni odborníci sú totiž pôvodne z OĽaNO, a preto si určite budú rozumieť.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Alojz Hlina #OĽaNO #vláda odborníkov #SASKA