Zavedieme dozor nad čoraz dôležitejšími influencermi?

Keď mi osemročný vnuk na otázku „čím chce byť“ povedal, že youtuberom, vzal som to na vedomie ako informáciu, že trávi priveľa času s tabletom. Priveľa času s tabletom už trávi toľko ľudí, že je to politický problém. Francúzsky parlament práve rokuje o zákone, ktorý má regulovať „džungľu“ influencerov na sociálnych sieťach.

08.06.2023 14:00
debata (12)

Influencer, ako som si prečítal, je čosi ako opinion maker. Funguje to tak, že komu sa podarí upútať na seba pozornosť vo virtuálnom svete internetu a sleduje ho veľa ľudí, stane sa zaujímavým pre firmu, ktorá mu zaplatí za reklamu. Úspešný influencer zarába na tom, že pomáha obchodníkom dostať sa do peňaženiek ľudí, ktorí ho sledujú.

Nie je to nič nové pod slnkom, bez peňazí z reklamy dnes neprežijú súkromné médiá, ktoré inzerentovi „predávajú“ svojich čitateľov, divákov či poslucháčov. Samotné informácie, hoci aj zlepšené o zábavu, sa už nedajú predať za cenu, ktorá by pokryla náklady. Medzi novinami a influencermi je však určitý rozdiel. Od influencera sa okrem vysokej sledovanosti nič iné neočakáva, bývajú to exoti, ktorí namiesto informácií ponúkajú sami seba.

Od vnuka viem, že aby bol človek úspešným youtuberom, nesmie byť nudný. Jeden čas na tablete vydržal hodiny sledovať chalana, ktorý hral akúsi počítačovú hru. Ohromne to prežíval a mal k tomu hŕbu rečí. Podľa mňa to bolo o ničom, dokonalá nuda, no keby mi bolo osem, určite by to fungovalo. Francúzski poslanci zistili, že influenceri sú medzi deťmi natoľko úspešnými propagátormi hazardu, že sa ich za to rozhodli trestať dvomi rokmi väzenia a pokutou 300 000 eur. Propagácia hazardných hier má byť obmedzená na platformy, ktoré majú možnosť zakázať prístup neplnoletým.

Je zaujímavé, že sa nepredpokladá, respektíve vopred vylučuje, že by influenceri propagáciou hazardu mohli deťom pomôcť zbohatnúť. Môj vnuk má veľmi jasnú predstavu o automobile, ktorý chce šoférovať, a správne tuší, že na Bugatti Veyron si z vreckového nenašetrí. Určite by ocenil radu od influencera, ako vyhrať potrebný milión eur. Takisto by rád v budúcnosti, v prípade, že nebude nudný, pomohol svojim followerom, aby si aj oni splnili detské sny.

Túžba byť videný a mať vplyv je dnes vďaka príťažlivosti virtuálneho sveta a „upozaďovaniu“ sveta reálneho špecifickým fenoménom. Na otázku: „Nezáleží vám iba na peniazoch?“ odpovedia youtuberi protiotázkou: „A záleží na niečom inom?“

Je, samozrejme, možné, že povedomie influencerov o tom, že majú obrovský a rastúci vplyv na svoje publikum, spôsobí, že sa rozhodnú propagovať čosi pozitívne. Nedávno založená únia influencerov údajne vo Francúzsku kvituje „chvályhodné a zásadné“ návrhy poslancov. Tiež je ale možné, že kým sa influenceri skultivujú a zapoja sa do budovania lepšieho sveta, zbaví sa ich umelá inteligencia.

Myslím, že môj vnuk sa youtuberom nestane. Odkedy dostal kopačky, preferuje pred tabletom futbalovú loptu. To ho môže, samozrejme, omrzieť. O vytúženú prácu youtubera ho však určite pripraví tá umelá inteligencia, ktorá skonštatuje, že človek je beznádejne nudný.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #YouTube #sociálne siete #influenceri