Zima bola výnimočne normálna

Bola tohtoročná zima na Slovensku v niečom výnimočná? Na takto položenú otázku existuje len jediná odpoveď. Bola výnimočne normálna. Priemerná teplota za uplynulé tri mesiace totiž naozaj zodpovedala na väčšine územia Slovenska teplotnému normálu z rokov 1961 až 1990. Relatívne teplejšia bola zima na východe krajiny (s odchýlkou okolo +0,8 °C), chladnejší bol juhozápad Slovenska, no už v Hurbanove bola odchýlka nepatrne kladná.

06.03.2010 15:54
debata

Zima ako ročné obdobie podľa klimatologickej definície trvá do 1. decembra do 28. februára. Pre zimu v strednej Európe je pritom charakteristické striedanie teplých a studených období, čo súvisí s výmenou vzduchových hmôt medzi nižšími a vyššími zemepisnými šírkami. Tohtoročná zima mala práve takýto normálny priebeh. Pocit však môže byť presne opačný. Svedčia o tom aj niektoré ohlasy hlavne v zahraničných médiách. Hovorili o nezvyčajne tuhej zime a dokonca „predpovedali“, že nastáva obdobie studených zím. A to len preto, že snehová pokrývka mala dlhšie trvanie, než na to obyvatelia susednej krajiny boli v uplynulých rokoch zvyknutí.

Z hľadiska celého územia Slovenska bola tohtoročná zima na sneh skúpa. Napríklad v Telgárte bolo v januári len 15 dní so súvislou snehovou pokrývkou a jej hrúbka nepresiahla 8 cm. Podobne to bolo aj inde na horách stredného a severného Slovenska. Bohatšia na sneh tu bola vlaňajšia zima. Napríklad v Oravskej Lesnej vo februári a marci 2009 snehová pokrývka stále rástla a maximálnu výšku dosiahla 25. marca, keď tu bolo viac ako meter snehu. No pred pár dňami tu dosahovala snehová pokrývka výšku niečo vyše desiatich centimetrov. Z ozajstnej bielej zimy (nadpriemerný počet dní so súvislou snehovou pokrývkou) sa tento rok mohli tešiť najmä obyvatelia Záhoria, Bratislavy a malokarpatskej oblasti. O mimoriadnej zime z tohto pohľadu však nemôžeme hovoriť ani tu. Počas minulej zimy napadlo na hrebeňoch Malých Karpát až meter snehu. V priebehu uplynulých troch mesiacov tu snehová pokrývka mierne prekročila hranicu päťdesiatich centimetrov. Napriek tomu to bolo viac ako na Orave alebo Štrbskom Plese.

Aj minimálne teploty ďaleko zaostali za teplotnými rekordmi. Absolútne minimum počas tohtoročnej zimy namerali vo Vígľaši, Pstruši, kde 21. decembra 2009 klesla minimálna teplota na –25,5 °C. (Presne na tomto mieste 11. februára 1929 namerali až –41 °C, čo je doteraz neprekonaný rekord najsilnejšieho mrazu na území Slovenska.) Minimálne teploty okolo –25 °C alebo aj –30 °C však nie sú však na našom území výnimočné. Naposledy sa u nás vyskytli 24. januára 2006, keď v Červenom Kláštore namerali –31,5 °C. Na dve posledné tuhé zimy v rokoch 1984/1985 a 1986/1987, keď sa minimálne teploty aj na juhozápade Slovenska priblížili k tridsaťstupňovým mrazom, môžeme iba spomínať.

Zima si však na horách môže ešte poopraviť svoju reputáciu v marci. Práve marec je mesiacom, keď v stredných horských polohách dosahuje snehová pokrývka maximálnu výšku. Návraty zimy, najmä v prvej polovici tohto mesiaca, sú normálnym javom aj na juhozápade Slovenska – ako sme toho svedkami. A okrem toho zima na Slovensku sa určite nezačína a nekončí v Bratislave.

debata chyba