Keď mlčanie kričí

Každá inštitúcia, cirkev nevynímajúc, musí komunikovať s okolitým svetom, inak sa z nej stane uzavretá sekta. Nech sú jej ciele akokoľvek ušľachtilé, bez kontrolných mechanizmov časom zdegeneruje, lebo ako vieme, „moc korumpuje a absolútna moc korumpuje absolútne“, až sa napokon zmení na svoj pravý opak.

16.12.2012 22:00
debata

Aj keď katolícka cirkev uplatňuje skôr hierarchický princíp, v ktorom podriadenosť autoritám hrá rozhodujúcu úlohu, vzhľadom na to, že je stále financovaná z verejných peňazí, mala by rešpektovať povinnosť skladať verejnosti účty.

Najmä v situácii, keď pochybností okolo financovania v trnavskej arcidiecéze a okolo odvolania arcibiskupa Bezáka sa nahromadilo už toľko, že zaťatým mlčaním len poškodzuje sama seba. V politike často uplatňovaná metóda – nechať veci „vyhniť" (však sa na všetko zabudne) – sa v tomto prípade bude dať len ťažko uplatniť, lebo to mlčanie doslova kričí. Dôvera sa ľahko stráca, ale ťažko získava. Dôveryhodnosť tejto inštitúcie je značne naštrbená, lebo mnohí veriaci i neveriaci sú zneistení. Kým nedostanú odpoveď na otázku Prečo?, tak pochybnosti budú pretrvávať.

Ak pravda oslobodzuje, tak klérus by ju mal v duchu otvorenosti priniesť na svetlo čo najskôr, nie sa snažiť veci ďalej ututlávať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba