Minca

Po páde z fiškálneho útesu Spojeným štátom hrozí náraz do dlhového stropu. Prudká zmena smeru je síce len metaforická, no Amerike z nej bude poriadne zle tak či tak.

11.01.2013 22:00
debata

Na prelome rokov dosiahol oficiálny dlh USA 16 biliónov a nejaké drobné, presnejšie 16 394 000 00­0 000 dolárov. To je asi 160-tisíc ton stodolároviek. Ak by Washington každú sekundu splatil dolár dlhu, zbaví sa záväzkov o 520-tisíc rokov.

Prerazenie dlhového stropu sa v praxi rovná neschopnosti Washingtonu plniť svoje záväzky. Vo vypätej atmosfére bojov medzi republikánmi a demokratmi iba ťažko predpokladať, že Kongres rýchlo zvýši limit na míňanie.

Navyše, natlačiť si nové peniaze ministerstvo na tento účel podľa zákona nemôže.

Jedno riešenie sa predsa len ponúka. Ministerstvo má právomoc vydávať pamätné mince a nikde sa nepíše, akú môžu mať hodnotu. Preto sa objavil návrh, aby vláda nechala vyraziť platinovú mincu v hodnote bilión dolárov, vložila ju na štátny účet a môže veselo míňať ďalej.

V jednej z epizód seriálu Simpsonovci USA vydajú biliónovú bankovku na pomoc povojnovej Európe. Tú však ukradne zlý miliardár Montgomery Burns. Homer Simpson ju ako vládny agent získa späť, no nechá sa zlákať a utečie aj s peniazmi na Kubu.

S mincou to takto asi neskončí. Ale je to dobrý tip, čia tvár by na nej mohla byť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba