Sudca

Clarence Thomas je sudca na Najvyššom súde Spojených štátov. V deväťčlennom orgáne, ktorého vplyv na smerovanie USA je možno ešte väčší ako Bieleho domu, je Thomas výnimočný. Kým jeho kolegovia sa na pojednávaniach predháňajú, kto sporiacim sa stranám položí viac otázok, Thomas mlčí a počúva.

18.01.2013 22:00
Surgoš Foto:
debata (1)

Sudca prehovoril naposledy pred siedmimi rokmi. Niet preto divu, že keď teraz prerušil mlčanie, stala sa z toho v médiách udalosť dňa.

Počas pojednávania prišlo na pretras, či obhajca muža, odsúdeného na trest smrti, bol dostatočne spôsobilý zastupovať svojho klienta.

,,Študoval na Yale alebo na Harvarde?" spomenul jeden zo sudcov dve najprestížnejšie školy v USA – všetkých deväť sudcov Najvyššieho súdu má diplom z jednej alebo druhej. Absolvent Yale Thomas je však známy tým, že svoju alma mater neznáša. Pre politiku pozitívnej diskriminácie, ktorú univerzita podporovala, ako Afroameričan po vyštudovaní často čelil podozreniam, že si doktorát vyslúžil len pre farbu pleti.

,,No, tak nemal…" pripojil Thomas prekvapujúco do diskusie svoju vtipnú poznámku. K zvyšku vety sa však pre hlasnú vravu kolegov nedostal.

Sudcove slová, sprevádzané smiechom, ihneď vyvolali búrlivú debatu v médiách i medzi právnikmi. Čo tým chcel povedať? Vysmieva sa Yale alebo Harvardu?

Hlavná otázka však znie, koľko rokov si Amerika bude musieť počkať na pointu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba