Diplomat

Japonský vicepremiér bol v minulosti aj ministrom zahraničných vecí, no za diplomata ho možno označiť len ťažko. Taró Aso vie, ako si pohnevať každého naokolo.

25.01.2013 22:00
debata

Etnické menšiny v Japonsku ho nemajú rady pre jeho vyhlásenie, že ostrovné cisárstvo je „jedna kultúra, jedna civilizácia, jeden jazyk a jeden národ“. Zaskočil aj amerických spojencov, keď tvrdil, že Japonci sú v Iraku úspešnejší, pretože nemajú „modré oči, blond vlasy a históriu vykorisťovania miestnych“.

Nepotešil ani Taiwancov, ktorým oznámil, že počas druhej svetovej vojny síce na ich predkoch japonskí vojaci páchali zverstvá, ale zároveň im priniesli civilizáciu. Jedna skupina obyvateľstva však Asovi leží skutočne v žalúdku.

„Iba sa flákajú a stále behajú po doktoroch. Neviem, prečo by som mal platiť na niekoho, kto len lenivo je a popíja a nič nerobí,“ povedal o dôchodcoch, ktorí tvoria už takmer štvrtinu obyvateľstva krajny vychádzajúceho slnka.

Starí Japonci sa stali terčom Asovho hnevu aj tento týždeň. ,,Ľudia na hadičkách" sú podľa neho zbytočnou záťažou. ,,Osobne by som sa cítil veľmi zle, ak by som vedel, že moju liečbu platí vláda. Tento problém sa nevyrieši, kým im nedovolíme poponáhľať sa a zomrieť," vyhlásil. Samotný Aso má už 72 rokov. Do dôchodku sa však stále nechystá.

Zjavne sa spolieha na to, že jeho rovesníci na všetko do budúcich volieb aj tak zabudnú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba