Program

Švédska Strana stredu zažíva krízu identity. Hoci majú centristi programový zjazd až o tri dni, v partaji to vrie už vyše mesiaca.

01.02.2013 22:00
debata

Švédska Strana stredu zažíva krízu identity. Hoci majú centristi programový zjazd až o tri dni, v partaji to vrie už vyše mesiaca.

Zašlo to dokonca tak ďaleko, že šéfka strany Annie Lööfová musela prerušiť dovolenku v Thajsku a ísť svojich kolegov chlácholiť. Roztržka sa podpísala aj na volebných preferenciách, v súčasnosti vládnuci centristi by podľa posledných čísel dostali hlasy asi len od vlastných lenov a ich rodinných príslušníkov.Kde je problém?

Strana stredu je pôvodne stranou švédskeho vidieka. Je slobodymilovná, no zároveň sociálne konzervatívna, tak ako švédski farmári. V posledných rokoch sa však presadilo jej mestské krídlo, u ktorého platí len prvá polovica charakteristiky.

V navrhovanom programe je napríklad zrušenie povinnej školskej dochádzky. Alebo absolútne otvorenie hraníc. S tým už je väčší problém a strana teraz chce vylúčiť členov miestnej organizácie v obci Färgelanda. Tí sa verejne posťažovali, že podobné nápady povedú len k tomu, že vo Švédsku pribudnú bandy negramotných nezamestnaných, ktorí spory riešia kalašnikovmi.

Najväčšiu búrku nevôle zožal návrh, aby začali aktívne presadzovať zavedenie mnohoženstva. Radikálne nápady vystavili centristov veľkému posmechu.

Objavila sa dokonca výzva, aby sa strana premenovala a vtipkári jej už našli aj nový názov: Farmár hľadá ženy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba