Rada

Americký prezident to s bojom proti kultúre zbraní myslí vážne. Po decembrovom masakri, keď osamelý strelec puškou vojenského typu postrieľal dvadsať detí, si Barack Obama dal záväzok zmeniť doterajšie pravidlá a presadiť prísnejšiu reguláciu strelných zbraní.

22.02.2013 22:00
debata

Šéfom tímu, ktorý má Američanom potrebu zmeny vysvetliť, je Joe Biden. Žoviálny viceprezident, známy svojím ľudovým prístupom, Američanov presviedča, prečo by sa mali vzdať neobmedzeného prístupu k akýmkoľvek strelným zbraniam a pristúpiť na reguláciu ich predaja.

Napríklad aj tento týždeň v diskusii s čitateľmi istého magazínu jednej Američanke radil, čo má robiť v ohrození. „Kate, ak sa chcete brániť, kúpte si dvojhlavňovú brokovnicu,“ vyzval ju. Prekvapeným divákom potom povedal, že rovnakú radu dal svojej manželke Jill. „Ak bude problém, len vyjdi so svojou dvojhlavňovkou na balkón a dvakrát vystreľ,“ zopakoval svoju radu s tým, že ktokoľvek by sa snažil dostať do domu, tak po takomto stretnutí už túto ambíciu stratí. A netreba mať vojenskú pušku, dodal víťazoslávne.

Bidenove rady Obamových prívržencov šokovali, zaskočení zostali aj odporcovia regulácie zbraní. Streľba z balkóna naslepo do tmy totiž ani podľa nich nie je veľmi bezpečná. Nehovoriac o tom, že ak by Jill Bidenová poslúchla radu svojho manžela, s najväčšou pravdepodobnosťou by zasiahla niekoho z početnej ochranky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba