Šašovia

Nemecký politik Peer Steinbrück takmer vyvolal diplomatický škandál, keď označil Silvia Berlusconiho a Beppeho Grilla za klaunov. Proti takému hodnoteniu pritom nenamietajú ani dotknutí talianski politici. Grillo dokonca sám zdôvodnil svoju neochotu prevziať osobnú mocenskú zodpovednosť slovami, že Taliansku už klaun vládol pridlho a krajina preto nepotrebuje ďalšieho.

01.03.2013 22:00
debata

O svojho šaša prídu aj Brazílčania. Francisco Everardo Oliveira Silva oznámil, že s politikou končí. Cirkusant, ktorého preslávila televízna šou, v predchádzajúcich parlamentných voľbách kandidoval pod heslom „horšie to už byť aj tak nemôže“.

Skončil ako najúspešnejší kandidát. Komedianta, ktorý je v Brazílii známy pod umeleckým menom Tiririca – Frfloš, dostal do politiky hnev a frustrácia, rovnako ako v Taliansku Grilla. Brazílsky šašo, ktorý nemal v parlamente ani jeden prejav, no zato sa hrdí najpoctivejšou účasťou na hlasovaniach, sľuboval rozsiahle zmeny. Prekonal aj poníženie, keď mu politici chceli zabrániť v nástupe do parlamentu a musel pred nimi dokazovať svoju gramotnosť v skúške z čítania a písania. Napokon však zistil, že v politike sa viac háda v zákulisí ako koná a že aj tak nič nedokáže zmeniť.

„Ako klaun mimo parlamentu navyše zarobím viac,“ pridal aj ďalší dôvod, prečo sa nemiešať do politiky.

Že to jeho talianski kolegovia stále nechápu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba