Diplomati

Americkému vyslancovi pri OSN Josephovi Torsellovi už praskli nervy. Na Veľkú noc chcel mať pokoj, no vyzerá to, že debaty v Organizácii Spojených národov o rozpočte sa zase natiahnu.

08.03.2013 22:00
debata

„Pokiaľ ide o rokovania, máme skromný návrh, aby rokovacie miestnosti boli v budúcnosti zónou bez alkoholu,“ vyhlásil Torsella na zasadnutí. „Hoci je moja vláda vďačná za strategické príležitosti, ktoré takéto praktiky prinášajú, nechajme si šampanské len na prípitky po úspešnom zakončení rokovaní,“ navrhol.

Po otvorení Pandorinej skrinky sa ihneď vyrojili historky o vracajúcich vyjednávačoch či o starších diplomatoch, ktorí počas rokovaní upadali do spánku.

Zlé jazyky hovoria, že najčastejšími previnilcami sú zástupcovia rozvojových krajín – vraj na rokovaniach ich hlas zaváži málo, tak si ich spríjemňujú alebo sa dokonca vôbec neukážu. Iní diplomati vystúpili na obranu Afričanov. Vraj nie sú sami, Kanaďania si na rokovania nosia fľaše whisky, Francúzi víno a Rusi vodku.

Nato sa hneď ohradili advokáti Moskvy a uviedli klebety na pravú mieru. Je síce pravda, že si ruskí zástupcovia zvyknú dať butylku či dve, vysvetlili, ale vždy až po práci. Diplomati tvrdia, že popíjanie na rokovaniach má odbúravať zábrany a utužovať vzťahy. Podľa hádky, ktorú to rozpútalo, sa však skôr zdá, že v OSN aj alkohol odvádza iba polovičnú robotu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba