Rituál maturity

Iniciačné obrady, pri ktorých sa nedospelý jedinec stáva plnoprávnym členom spoločenstva, sú prítomné v každej kultúre.

20.03.2013 22:00
debata

Prechodové rituály sprevádzajú skúšky fyzickej a duševnej pripravenosti. U nás súčasnú „skúšku dospelosti“ nazývame maturitou. Odborníci v štátnom ústave už vyše desaťročie hľadajú spôsob, ako tento rituál zmeniť. Doteraz však ponúkli k starému libretu iba nové kostýmy. Nič menej, nič viac.

Čo sa vlastne od maturitnej skúšky očakáva? Že sa jej prostredníctvom dopátrame údajov o rozsahu a úrovni vedomostí? Skúmajú sa komplexné vedomosti, všímajú sa tvorivé schopnosti, alebo sa dáva výhoda tým, čo majú veľkú kapacitu pamäti? Nie je súčasná maturita iba prezentáciou spornej funkčnosti celého vzdelávacieho systému?

Akýkoľvek konečný jednorazový skúšobný akt neduhy vzdelávacieho systému neodstráni. Iba posilní vedomie, že dôležitejšie ako sústavná poctivá práca je zvládnutie jednej skúšky a prevzatie dokumentu o jej absolvovaní. Dá sa chápať snaha učiteľov brániť maturitnú skúšku – veď patrí k skromnému počtu prostriedkov, ktoré nútia mnohých žiakov v poslednom roku stredoškolského štúdia pracovať.

Sú však nielen spoločensky a pedagogicky účinnejšie, ale i lacnejšie postupy na dostatočne presvedčivé priznanie kvalifikácie, platové zaradenie a prípadné prijatie na ďalšie štúdiu. Napríklad postup blízky tomu, ktorý už niekoľko rokov dobre funguje na vysokých školách – systém kreditov udeľovaných za postupné zvládanie programu štúdia.

Jednoduchou cestou by bolo aj sledovanie a archivovanie podstatných výsledkov práce počas celého štúdia. Do záverečného hodnotenia by sa započítavali výsledky čiastkových skúšok, písomiek, študijných iniciatív, výsledkov olympiád, tvorivej činnosti, tvorby projektov. Jednoducho všetkých aktivít, ktoré sú hodnotiteľné prostredníctvom stupnice s neveľkým počtom stupňov.

Samotná záverečná skúška by mohla byť obhajobou tvorivej záverečnej práce so zameraním na riešenie konkrétneho problému a všetkých preukázaných aktivít a dosiahnutých výsledkov počas štúdia. Na takýto súbor informácií by pri prijímacom konaní iste ochotne prihliadli aj vysoké školy. Súčasný rituál maturity by potom mohol zostať spomienkou pre milovníkov tradícií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba