Experti

Dosť bolo hry na skrývačku! Rozzúrený François Hollande už nechce riskovať ďalšie ministerské škandály s utajovaním majetku. Francúzsky prezident preto nariadil členom vlády, aby svoje bohatstvo pekne ukázali celej krajine na vládnej internetovej stránke.

19.04.2013 22:00
debata

Niektorí ministri hrdo predviedli, že sú z ľudu a naozaj nemajú čo skrývať. Až sedem členov kabinetu však priznalo viac ako milión eur a najbohatší – šéf diplomacie Laurent Fabius dokonca miliónov takmer šesť.

Majetkové priznania okrem iného ukázali, že ministri sú patrioti a väčšinou sa vozia na autách domácich značiek, či to, že šéf rezortu priemyselného rozvoja tejto ľavicovej vlády má doma kreslo za vyše štyritisíc eur. K ministrom sa dobrovoľne pridalo i zopár poslancov. Napríklad známy ľavicový rebelant Jean-Luc Mélenchon krajanov oboznámil aj s tým, koľko meria, váži, akej veľkosti nosí košele, nohavice i topánky a že si nefarbí vlasy.

Do lúštenia čísel sa pustili aj analytici istého správcovského fondu, ktorý sa špecializuje na manažment financií boháčov. A zalomili rukami.

Väčšina členov vlády, ktorí vo svojich funkciách spravujú miliardy eur daňových poplatníkov, je vraj vo veci svojho majetku bezradná a nedokáže ho primerane zveľaďovať. Najväčším babrákom je podľa analytikov fondu Pierre Moscovici.

Hádam neprekvapí, že je v Hollandovom kabinete ministrom financií.

debata chyba