Ulice

Maďari nerobia polovičatú robotu. Po obnovení zákazu používania symbolov totalitných režimov by okrem hviezd a hákových krížov obce mali prestať špatiť aj ulice nesúce meno po nevhodných osobnostiach.

26.04.2013 22:00
debata

Aby to starostovia mali jednoduchšie, maďarská akadémia vied už vypracovala zoznam, ktoré mená sú prípustné, pri ktorých si treba dávať pozor a ktoré by sa na nárožných tabuľkách nemali ocitnúť vôbec.

Na čierny zoznam sa dostal napríklad ruský spisovateľ Maxim Gorkij. Toho komisia uznala za vinného za to, že sa v posledných rokoch života stal nástrojom propagandy sovietskeho komunizmu. Spoločnosť mu robí Vladimír Majakovskij, ktorý si síce sklamaný z režimu siahol na život, no predtým sa podieľal na jeho budovaní.

S podmienkou vyviazol Karol Marx. Hoci jeho učenie neskôr totalitný režim zneužil, patrí medzi veľkých mysliteľov a ulice po ňom pomenúvajú aj na Západe. Tam však netrpeli pod komunizmom. V tomto prípade maďarská akadémia preto navrhuje postupovať s ostražitosťou a ak sa dá, Marxovej ulici sa radí vyhnúť.

Medzi omilostené mená sa veľa Rusov nedostalo. Výnimku tvorí básnik Alexander Puškin. Akadémia síce podotkla, že „používanie jeho mena pri pomenúvaní verejných priestorov bolo v čase komunistickej diktatúry časté“, možno v ňom však pokračovať. „V súlade so zákonom sa Puškin nezúčastnil na pokladaní základov diktátorského politického systému v dvadsiatom storočí,“ dôvodí akadémia.

To je výhoda toho, keď človek zomrie v roku 1837.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba