Víťaz

Gurbanguly Berdimuhamedov je renesančný človek. Turkménsky prezident od nástupu do funkcie venoval značné úsilie tomu, aby zvrátil najabsurdnejšie prvky kultu osobnosti svojho predchodcu.

03.05.2013 22:00
debata

Spravil tak však zrejme len preto, aby Turkménov presvedčil, že je ešte hodnejší ich uctievania ako Turkmenbaši. Záber má naozaj davinciovsky široký.

Pôvodným povolaním zubára už jeho krajania mohli v televízii vidieť, ako križuje turkménske nebo za kniplom stíhačky či ako vlastnoručne operuje nádory a zachraňuje ľudské životy…

Berdimuhamedovovou najväčšou láskou sú však kone. Všetci študenti a štátni zamestnanci musia od vlaňajška víkendy povinne tráviť v stajniach a na pretekoch a venovať sa špeciálnemu turkménskemu plemenu, na ktoré prezident nedá dopustiť.

Tento rok to Berdimuhamedov už nevydržal a odený v tradičnom kaftane sa sám postavil na štart prestížnych dostihov. Výhru jedenásť miliónov dolárov si podľa miestnych médií vyslúžil svojím džokejským umením po tesnom finiši.

Potom sa objavili neoficiálne zábery, ktoré nikto nemal vidieť. Vidno na nich, ako prezident s pohodlným náskokom niekoľko dĺžok cvála do cieľa. Jeho kôň však zakopne a Berdimuhamedov v celej paráde spadne tvárou napred na trať. Po chvíli paniky ho odvážajú do nemocnice. Moderná doba a jej technológie renesančným ľuďom jednoducho neprajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba