Diplomat

Ešte pred pätnástimi rokmi boli Peru a Ekvádor vo vojne.

10.05.2013 22:00
debata

Potom Lima a Quito ukončili najdlhšie trvajúci ozbrojený konflikt západnej pologule, siahajúci až do 19. storočia, mierovou dohodou.

Dekádu otepľovania vzťahov však takmer zmaril incident, ktorý v oboch krajinách znova vyburcoval vášne. Veľká diplomatická kríza sa začala v obyčajnom limskom supermarkete, kde nakupoval ekvádorský veľvyslanec Rodrigo Riofrio.

Ambasádora pri pokladnici predbehla peruánska matka s dcérou. To viedlo k výmene názorov, pri ktorej Riofrio údajne začal urážať Peru ako krajinu plnú ignorantov a Indiánov, za čo si od mladej Peruánky vyslúžil strkanec. Veľvyslanec sa nedal zaskočiť a začal obe ženy tĺcť časopisom, čo vyústilo do plnokrvnej bitky s kopancami, údermi i škrabancami.

Roztržka vyústila do diplomatického konfliktu, v ktorom sa obe krajiny vinili z prvého úderu a častovali sa ultimátami. Situáciu napokon schladilo až vzájomné odvolanie veľvyslancov.

Nediplomatický ekvádorský diplomat sa už vrátil domov za podporných slov svojho prezidenta a dostane iný lukratívny flek. Riofrio bol vraj podľa oficiálneho vyjadrenia Quita iba nevinnou "obeťou agresie“.

To nevypovedá veľmi lichotivo o jeho diplomatických schopnostiach. A nielen tých. Ešte aj pred výpraskom od rozzúrených Peruánok ho musela zachrániť jeho manželka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba