Kontrarevolúcia

Ako možno položiť socialistickú revolúciu na kolená? Venezuelčania to už tušia. Juhoamerická krajina patrí medzi štáty s najväčšou kriminalitou na svete.

17.05.2013 22:00
debata (2)

Počet vrážd na stotisíc obyvateľov je tridsaťnásobne vyšší ako na Slovensku. Napriek ropnému bohatstvu je Venezuela v porovnaní so susedmi čoraz chudobnejšia. Sortiment obchodov je čoraz užší a na pultoch často chýbajú základné potraviny.

Nič z toho však zatiaľ veľmi neotriasalo poriadkom, ktorého zástavu po smrti Huga Cháveza ďalej nesie jeho vyvolený nástupca Nicolás Maduro.Až doteraz. Stalo sa čosi, čo náladu zmenilo.

Ľudia sa otvorene búria a na adresu vlády sa čoraz častejšie ozývajú hlasné výčitky. „Toto je posledná kvapka,“ citovali médiá napríklad caracaského dôchodcu Miguela Fagundesa. „Mám už 71 rokov, no toto som ešte nezažil,“ posťažoval sa na pomery, v ktorých sú aj prostriedky osobnej hygieny nedostatkovým tovarom.

K situácii sa už musel vyjadriť prezident Maduro. Chávezov dedič viní protivládne sily zo snahy destabilizovať venezuelský socializmus a vykoľajiť bolívarskú revolúciu.

Priaznivci chávizmu si však môžu vydýchnuť. Revolúcia je nateraz zachránená. Vláda sa napokon rozhodla priamo zasiahnuť, neodvratne sa blížiacu krízu odvrátiť a kontrarevolúcii zlomiť väz. Dobrú správu krajanom oznámil minister obchodu Alejandro Fleming: "Revolúcia zabezpečí krajine 50 miliónov kotúčikov toaletného papiera.“ Tomu sa hovorí: No pasaran!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba