Duchovia

Japonský premiér si toho na seba nabral veľa.

31.05.2013 22:00
debata

Šinzó Abe sa rozhodol radikálne naštartovať ekonomiku, musí riešiť územné spory so susedmi, starosti mu pridáva rastúca moc Číny či nepredvídateľná Severná Kórea. Napriek návalu práce však odmieta bývať v premiérskej rezidencii hneď vedľa svojho úradu a radšej aj s celým sprievodom každý deň dochádza z vlastného domu.

V rezidencii totiž vraj straší. Budova z červených tehál bola v minulosti dejiskom niekoľkých prevratov. Zavraždili v nej viacero ľudí vrátane predsedu vlády Inukaja Cunošiho začiatkom 30. rokov, keď v Japonsku prevzala moc armáda. O paranormálnych javoch sa zmienil i šéf premiérovho štábu a z duchov mal údajne hrôzu aj nemenovaný bývalý predseda japonskej vlády. Vraj v noci počul kroky mužov v ťažkých čižmách, smerujúce k spálni, no keď otvoril dvere, na chodbe nik nebol. Iní hovoria dokonca o siluetách mužov v uniformách.

Na to, prečo nechce bývať v oficiálnej rezidencii, sa už Abeho pýtala aj opozícia. Odpoveď úradu vlády bola rýchla: na mimoriadnej tlačovke podozrenia zo strachu z duchov dôrazne dementovali. Skutočnú príčinu premiérovej nechuti sťahovať sa však neprezradili.

Možno má Abe predsa len dôvod na poverčivosť. V premiérskej rezidencii už raz býval. Na strašidlá sa síce nesťažoval, no opustil ju už po necelom roku. S hanbou a žalúdočnými vredmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba