Zhoda

Egypt sa bojí, že bude mať málo vody.

07.06.2013 22:00
debata

Níl je pre severoafrickú krajinu životodarnou tepnou a tak niet divu, že keď v Etiópii začali s odklonom jedného z dvojice hlavných prítokov, v Káhire prepukla panika. Etiópčania plánujú na Modrom Níle postaviť najväčšiu vodnú elektráreň v Afrike. Egypt sa však obáva, že Addis Abeba tak získa kontrolu aj nad dolným tokom najdlhšej rieky sveta.

Prezident Muhammad Mursí preto pozval na tajnú schôdzku šéfov politických strán, aby našli spôsob, ako sa so situáciou popasovať. Zúčastnení išli rovno k veci.

"Mali by sme začať šíriť informácie, že ideme nakúpiť najmodernejšie stíhačky. Hoci to nie je pravda, zvýšilo by to tlak pri diplomatických rokovaniach,“ navrhol šéf liberálnej strany. Líder saláfistov prispel nápadom, aby Káhira radšej sponzorovala skupinu povstalcov v Etiópii. Kým bude Addis Abeba riešiť domáci ozbrojený konflikt, nebude mať čas na stavanie priehrad. Zbytočné okolky, zapojil sa ďalší účastník a navrhol rovno poslať do Etiópie tajné komando, ktoré by priehradu vyhodilo do vzduchu.

Dojemnú zhodu inak rozhádanej egyptskej politickej scény narušilo až zdesené ospravedlnenie prezidentovej asistentky. Keďže išlo o dôležitú tému, Mursího štáb sa na poslednú chvíľu rozhodol, že schôdzku naživo odvysielajú v televízii. Akurát zúčastneným politikom to zabudli povedať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba