Zvery

Máte už po krk potkanov? Zvoľte si mačku. Potkan je v mexickom štáte Veracruz prezývka skorumpovaných politikov. Mačka je skutočný zástupca druhu Felis catus, ktorého miestni nadšenci navrhli za starostu štátnej metropoly Xalapa. Morris, ako sa kandidát volá, už ovládol sociálne siete.

21.06.2013 22:00
debata

Kandidovať však nemôže. Jeho tím preto navrhuje voličom, aby ho na lístky aspoň dopísali a poslali tak politikom odkaz.

Zvierací politici pritom nie sú až takou raritou, ako by sa mohlo zdať. V senátnych voľbách v štáte Virgínia získal vlani kocúr Hank tretí najvyšší počet hlasov. Zvieratá v USA často z propagačných dôvodov do funkcií dosadzujú aj obyvatelia usadlostí, ktoré nemajú oficiálny štatút obce a starosta je len čestnou funkciou.

Aljašskú dedinku Talkeetna tak zastupuje kocúr Stubbs, kentuckú osadu Rabbit Hash zase pes Junior Cochran a v texaskom Lajitase majú na čele capa, ktorý si rád prihne piva.

Najväčšiu kariéru asi spravil labrador Bosco, ktorý bol desať rokov starostom kalifornského Sunolu. Dotiahol to až do komentára oficiálneho denníka čínskeho režimu, kde ho použili ako príklad zlyhania amerického systému demokracie, v ktorom niet rozdielu medzi človekom a psom. Dosadiť za veľké zviera skutočného zvera pritom dáva logiku.

Mexický Morris sľubuje, že vo funkcii bude iba spať, žrať a hrať sa. A najväčšia škoda, ktorú môže napáchať, budú potrhané vankúše.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba