Poverčivosť

Prečo Nelson Mandela tak dlho leží na smrteľnej posteli? Jeho príbuzní to vedia. Duša "Madibu" nemôže v pokoji odísť.

05.07.2013 22:00
debata

Mandelov vnuk vraj narušil pokoj jeho mŕtvych detí, keď dal premiestniť ich pozostatky do susednej dediny. Aby sa veci napravili a predkovia prijali bojovníka proti apartheidu medzi seba, juhoafrický súd už rozhodol o presune mŕtvych.

Poverčivosť nie je taká výnimočná, ako by sa mohlo zdať. Pakistanský prezident Asif Zardárí obetúva kozy, súčasná hlava JAR Jacob Zuma si zaisťuje politický úspech tradičnými rituálmi a dokonca aj Barack Obama mal pred každými primárnymi voľbami svoj obrad – basketbal.

Veľkým vyznávačom povier bol premiér indického štátu Ándhrapradéš Jeduguri Rádžasechara Reddy. Ten okolo viery v nadprirodzeno vystaval celú svoju kariéru. Keď nastupoval do úradu, do svojej kancelárie vyše mesiaca pre nevhodnú konšteláciu nevkročil. Oficiálne prevzatie úradu mal po porade s astrológom vyrátané na minútu presne, aby sa čo najviac zvýraznil pozitívny vplyv hviezd.

Aby sa Reddy poistil, pred prevzatím moci absolvoval aj návštevu chrámov viacerých hinduistických božstiev, kresťanskú bohoslužbu i moslimské modlitby. Zásadne sa navyše vyhýbal regiónom, po návšteve ktorých jeho predchodcom klesla popularita.

Otázne je, či bol poverčivý príliš, alebo primálo. Pár mesiacov po tom, čo toto všetko absolvoval, totiž zomrel pri havárii vrtuľníka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba