Zlozvyk

Helmut Schmidt je tuhý fajčiar. Bývalý západonemecký kancelár fajčí jednu od druhej a neodrádza ho ani to, že dnes už legálne možno fajčiť málokde.

12.07.2013 22:00
debata (1)

Pred niekoľkými rokmi ho dokonca vyšetrovala polícia, keď si zapálil počas divadelného predstavenia. V tom, ako ignoruje zákazy fajčenia v televízii, sa mu môže rovnať azda len český prezident Miloš Zeman, ktorý po zvolení hľadal v štúdiu "popelníček“, alebo kambodžský premiér Hun Sen, ktorého pred pár rokmi za najhoršieho z fajčiacich politikov označila dokonca OSN.

Nemecký sociálny demokrat holduje mentolovým cigaretám. Tie sa však nepozdávajú Európskej únii. Europoslanci dokonca tento týždeň odporučili členským krajinám, aby ich predaj zakázali. Schmidt sa však znova prejavil ako prezieravý politik. Jeho stranícky kolega na neho prezradil, že exkancelár podobné opatrenia očakával, a preto si udržiava stálu zásobu dvesto kartónov obľúbenej značky Reyno.

Schmidtovo priznanie by mohlo naznačovať zmenu jeho postoja k európskemu projektu – až doteraz bol totiž známy ako architekt európskeho ekonomického zbližovania a vášnivý eurooptimista. Nemecké médiá vypočítali, že ak by 94-ročný bývalý kancelár fajčil škatuľku denne, zásoby by mu aj bez dokupovania vydržili až do stých narodenín. Zjavne zostáva naďalej aspoň optimistom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba