Bez miliárd eur

Spolu 19,5 miliardy eur, ktoré zo Slovenska odliali do cudziny za posledných desať rokov firmy so zahraničným kapitálom, je na malú krajinu priveľa.

12.07.2013 22:00
debata (3)

Problém však nespočíva v tom, ak zamestnanci robia pre exportne orientované firmy a tie zarobené peniaze pošlú preč. Problém je, ak sa na miliardy eur vyskladajú domáci spotrebitelia cez vysoké ceny energií či poplatky v bankách. Ide o spoločnosti, ktorých sa štát v minulosti vzhľadom na ich zisky zbavil výrazne pod cenu a teraz banujeme. Išlo napríklad o spoločnosť distribuujúca elektrinu na strednom Slovensku, či o lacné privatizácie plynární a elektrární.

Ak by štát všetky podniky nepredal a aspoň niektoré dokázal efektívne riadiť, mohli mať ľudia lacnejšie energie, alebo by sme nemuseli banovať nad odlevom kapitálu. Naopak, tieto peniaze by tu zostali a mohlo sa za ne vybudovať všetko, čo dnes chýba, napríklad moderné nemocnice či diaľnice. Namiesto toho si politici našli lacné alibi „štát je zlý vlastník“. Všade vo svete je dobrý, ale u nás vraj nie… Naivita tohto vyjadrenia sa dá porovnať s tým, ak by človek závislý od automatov nájdený kufrík s miliónmi spálil, aby ho tieto peniaze nezničili.

Zahraniční privatizéri sa nabalili a sú teraz dlžníkmi Slovenska. Ak štát potrebuje pre znižovanie dlhov niekoho zdaniť, mali by to byť najmä regulované podniky. Zároveň treba hľadať s nimi dohodu o primeranej miere daní, aby neodišli aj so svojím know-how.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba