Mizerné skóre

Keď nejaký štát nefunguje, nerieši problémy ľudí, ktorí v ňom žijú. Samotní ľudia, ktorí v ňom žijú, preň predstavujú iba kopu neriešiteľných problémov.

13.08.2013 22:00
debata (1)

Ešte veľa vody pretečie Dunajom, kým sa náš štát z tejto kategórie pohne ďalej. Ak taká situácia vôbec raz nastane.

Fakt, že viac ako štvrtina dôchodcov a až tri štvrtiny (!) ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím u nás žijú pod hranicou chudoby, je obžalobou všetkých politických garnitúr, ich sponzorov, pobočníkov a bánd, ktoré sa s ich pomocou dostali k majetkom. Keď sa raz prestane ľudský pokrok merať množstvom vyrobených a predaných zbytočností a začne sa merať kvalitou života ľudí, tieto garnitúry zaujmú v dejepise celkom iné miesto, ako si azda predstavujú. Budeme musieť dovtedy žiť vo svete, v ktorom byť starý a chorý je čosi ako záporná charakterová vlastnosť? Dúfajme, že nie.

Ministerstvo práce chystá ďalšiu novelu zákona o sociálnych službách. Tá by mala podľa ministerských úradníkov pomôcť najviac práve ľuďom, ktorí, aj vzhľadom na svoju chudobu, nemajú šancu dostať sa k dlhodobej profesionálnej opatere. Rozšírenie štátnych príspevkov na takéto služby a zároveň nové limity určujúce, koľko peňazí by malo „klientovi“ po odrátaní ceny služieb zostať na jeho ďalší život, sledujú práve tento cieľ.

Dalo by sa určite diskutovať o tom, prečo je nevyhnutné pri štátnych dotáciách zrovnoprávňovať verejné a komerčné zariadenia tohto typu. Tie druhé sa (prirodzene) zriaďovali s trochu inými cieľmi a pre iné „cieľové skupiny“.

Možno si na ministerstve spočítali, že štátne príspevky ich donútia rozširovať kapacity alebo prijímať i menej solventných klientov. Skeptik je náchylný skôr očakávať, že aspoň pre niektorých z nich budú štátne príspevky iba vítanou súčasťou inak nezmeneného „biznisplánu“. Nehovoriac o podozrení, či si takto náhodou ktosi nechystá pôdu pre tento druh podnikania… Nebolo by logickejšie (a podozrenia vylučujúce), keby štátne príspevky dostávali rovno ľudia, ktorí sociálne služby využívajú?

Ak je však na zámeroch ministerstva niečo jednoznačne pozitívne, potom je to určite zmena, podľa ktorej sa budú zdravotnícke úkony v centrách sociálnej starostlivosti hradiť zo zdravotného poistenia – čiže zdravotnými poisťovňami. Zdá sa neuveriteľné, že taká prirodzená vec, akou je to, aby si človek, ktorý celý život prispieval do zdravotného systému, nemusel na staré kolená priplácať liečbu preležanín, u nás akosi prirodzenou nie je.

Sociálne služby, napokon, ako všetko v našom štáte, boli predmetom opakovaných novelizácií podľa toho, kto práve vyhral voľby. Na hodnotenie všetkých tých zákonov pritom existuje ukrutne jednoduchý nástroj. Je ním štatistika hovoriaca o tom, pre koľkých dôchodcov a zdravotne postihnutých sú sociálne služby u nás dosiahnuteľné a pre koľkých nie. Uvidíme. Skóre je zatiaľ pre štát horšie než mizerné.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #sociálne služby #ministerstvo práce a sociálnych vecí