Hore prúdom, dolu vodou

Nový školský rok prináša so sebou viacero pozitívnych zmien: tým, že ministerstvo školstva stanovilo nielen maximálny, ale aj minimálny počet žiakov v triedach, dôjde k postupnému rušeniu tzv. málotriedok.

01.09.2013 22:00
debata

Financovať školy s 13 a menej žiakmi je v dnešnej dobe skutočne luxus. Pritom na Slovensku ich máme až 110, a len prevádzkové náklady predstavujú obrovský balík peňazí. Ich zrušenie bude mať preto určite pozitívny vplyv na efektívnejšie vynakladanie finančných prostriedkov.

Medzi rozumné opatrenia patrí aj obnovenie povinnosti robiť prijímacie skúšky na stredné školy. Vytvára sa tak predpoklad, že do gymnázií a odborných škôl budú opäť prichádzať len tí, ktorí na takýto typ škôl patria. Doterajšia absencia prirodzenej selekcie mala za následok, že deťom chýbala motivácia učiť sa, lebo vedeli, že na „nejakú školu“ sa tak či tak dostanú. Na stredné školy tak často prichádzal priemer ba až podpriemer. „Kvalita“ takýchto maturantov sa potom zákonite musela ukázať neskôr pri štúdiu na vysokých školách. Tým, že sa tento bludný kruh preťal, sa v priebehu niekoľkých rokov môže situácia zlepšiť.

No len za predpokladu, ak budú mať školy dostatok finančných prostriedkov. Napriek viacerým pozitívnym krokom v oblasti financovania pretrváva skôr skepsa. Odborári žiadajú zvýšiť investície do školstva o 200 miliónov eur, čo je vzhľadom na dlhodobé podfinancovanie tohto rezortu vcelku legitímna požiadavka.

Aj keď zatiaľ svoje postavenie berú s humorom (so slovenským školstvom to podľa nich ide dolu vodou, a tak na protest proti vlastnej mizérii splavili nedávno Hron), nevylučujú ani tú možnosť, že ak sa pri prijímaní rozpočtu na nich opäť „pozabudne“, tak ich protesty či štrajky sa stanú skutočné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školy #školstvo #triedy