Áno Pride, nie nenávisť

Opäť sa chystá Dúhový Pride, opäť sa chystajú protiakcie, tentoraz pod názvom Národný pochod za život. A naši politici priam prekypujú tolerantnosťou. Škoda len, že sami k sebe.

20.09.2013 22:00
debata (7)

V niektorých stranách je možné, aby predseda a niektorí funkcionári podporovali jedno a časť ďalších funkcionárov druhé. Dokonca aj osobnou účasťou ako v Nove Daniela Lipšica. Inde je zase možné, aby jeden minister podporil vznik učebnice o LGBTI menšine, kým druhý ju razantne odmietal uviesť do života. To zasa v Smere Roberta Fica.

A v oboch strán sa tvária, aká dojemná pluralita názorov v nich panuje. Treba im len pripomenúť, že ako verejní činitelia sú zodpovední za pluralitu a tolerantnosť v našej spoločnosti. To, či sa ich strany chcú v honbe za hlasmi podkladať všetkým názorovým skupinám naraz, nám môže byť srdečne jedno, ak v našej spoločnosti ešte stále cítiť nenávisť ku všetkému, čo je iné ako väčšinové.

Človek nemôže za to, kto všetko sa mu prihlási za spojenca, to je pravda. Je však iba na ňom, koho za spojenca prijme a koho odmietne. Je len na organizátoroch Pochodu za život, či odmietnu – verejne a nahlas – za spojencov extrémne a totalitné živly, ktoré sa k nim a k ich názorom hlásia.

Iba na nich je, či zo svojich zhromaždení vykážu vlajky a insígnie organizácií, ktoré sa netaja nenávisťou k celým skupinám obyvateľstva, ku každému, kto je „iný“. Či už farbou kože, sexuálnou orientáciou alebo hoci len zmýšľaním.

Je na politikoch, ktorí sa hlásia k rovnakým názorom ako organizátori Pochodu za život, aby im to nahlas pripomenuli. Sotva bude niekto od ľudí z KDH, alebo od Lipšica osobne, očakávať podporu Pride. Máme však právo očakávať od nich hlas rozumu a miernosti.

Je na strane Smer, či sa chce naďalej tváriť liberálne i konzervatívne podľa momentálnej potreby, alebo si už konečne vyberie. Či chce ďalej jednou polovicou tváre načúvať menšinám a druhou polovicou chlácholiť rôznych fanatikov mdlého ducha a ohnivého pohľadu. Byť ľavicový, na to nestačí kritizovať Sulíka a ceny plynu. Ľavičiar nebude skákať na lep „konzervatívcom“ z OĽaNO a ich homofóbii, a už vôbec nie tak ochotne ako Dušan Čaplovič, ktorý si zrejme myslí, že obsah učiva má byť podriadený osobnému svetonázoru aktuálneho ministra školstva. Príručka o právach LGBTI ľudí pre stredné školy, na ktorú dalo ministerstvo zahraničných vecí grant a o ktorej Čaplovič na otázku OĽaNO vyhlásil, že ju nikdy nepodpíše, jeho „podpis“ pritom ani nepotrebuje.

Odmietnuť nenávisť a strach z inakosti znamená odmietnuť čierno-biely svet. Ak to Smer nedokáže urobiť pre to, k čomu sa verbálne hlási, je povinný urobiť to aspoň preto, lebo vládne. Je zodpovedný nielen za svoje percentá voličských preferencií. Zodpovedný je za celý štát a za atmosféru, aká v ňom panuje.

Povedať áno Pride neznamená povedať nie ľuďom, ktorí chcú svoj život riadiť podľa svojich zásad. Znamená to umožniť to isté aj ľuďom, ktorí sú v menšine. Nič viac, ale ani nič menej.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dúhový pride #Národný pochod za život #LGBTI+