Koniec šmejdov?

Už predtým, ako sa slovenský divák mohol oboznámiť s realistickým, no o to šokujúcejším českým filmom Šmejdi, masovo sa šírili informácie o priam hororových situáciách z pokútnych predajných podujatí kdesi v odľahlých domoch kultúry, ale aj o nekalých praktikách s reklamou a objednávaním si rozličných tovarov a služieb po telefóne a na internete.

23.09.2013 22:00
debata (3)

Novodobí pokračovatelia podomového predaja, neraz skôr vlci v ovčom rúne, zacieľujú svoju priam vedecky premyslenú taktiku na naivných ľudí, ktorým na záruku hodnovernosti stačia sladké slová. Samozrejme, kým nedôjde na lámanie chleba, niekedy končiace exekučným pokračovaním.

Súdy boli potom zaťažené žalobami rozčarovaných občanov, ale i pofidérnych firiem, ktoré sa dovolávali svojho práva na zboj. Slušní obchodníci sa voči hochštaplerom usilovali dôrazne ohradzovať. Viaceré médiá a občianski aktivisti pred takýmito pochybnými praktikami opakovane varovali. Márne. Najmä tí skôr narodení naleteli znova a znova. Tí o niečo reálnejšie uvažujúci si zase mysleli, že zrejme je to v nových časoch čosi normálne… A čo daňové úniky? Ani o ne sa nik zodpovedný nezaujímal?

Trvalo roky, dlhé roky, kým exekutíva a zákonodarcovia ráčili urobiť viac, ako iba nezáväzne dvíhať varovný prst. Verme, že prijímaný zákon bude natoľko nekompromisný, že „šmejdi“ stratia chuť na okrádanie a manipuláciu s ľudskou dôverčivosťou.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #súdy #Šmejdi #okrádanie