Nemáme na výber

Tie nešťastné investičné stimuly... Vláda v stredu opäť schválila investičnú pomoc, tentoraz pre dve firmy, celkovo za zhruba šesť a pol milióna eur. Opláca sa to?

02.10.2013 22:00
debata (1)

Odpoveď na túto otázku osudovo závisí od toho, kto sa pýta. Ak si túto otázku položia v štáte s tragicky vysokou nezamestnanosťou (aspoň na európske pomery) a chronicky podvyživenou infraštruktúrou, potom bude odpoveď znieť: áno. V zásade sa to opláca. I keď nie navždy. Žiaľ, presne takým štátom je naše Slovensko. Naša nezamestnanosť nijako zvlášť neklesá, a hoci naša ekonomika po krízových rokoch začína vykazovať známky života, je to ešte stále žalostne málo na zásadný obrat. Inak povedané, naše hospodárstvo rastie príliš pomaly na to, aby mohlo vytvárať nové pracovné miesta v počte, ktorý by zatriasol štatistikou.

Na druhej strane, naše večne rozostavané diaľnice a priemyselné parky ešte stále nevytvárajú infraštruktúru, ktorá by dokázala zmenšovať rozdiely vo vyvinutosti regiónov prirodzenou cestou. Na Slovensku máme celé oblasti, ktorým sa vyhýba výroba i obchod a ktoré doslova vymierajú. Nieto ešte, aby bolo možné čakať, že tam začne prekvitať nejaký biznis len tak, sám od seba. V takýchto pomeroch nemáme veľmi na výber. Ak má vláda možnosť pritiahnuť k nám niekoho, kto u nás otvorí filiálku a zamestná v nej našincov – a navyše to urobí v regiónoch vzdialených od „bohatého“ západu krajiny – jednoducho musí konať. Hoci aj za tú cenu, že prostredníctvom daňových úľav a príspevkov na vytvorené pracovné miesta bude takto zvýšenú zamestnanosť vlastne čiastočne aj tak financovať štát, a nie dotyční investori.

Investičné stimuly pre dve firmy, zaoberajúce sa informačnými technológiami, ktoré vláda schválila, sú preto dôvodom na opatrný súhlas. Hneď z viacerých príčin. Prvým je samozrejme už samotný fakt, že IBM a T-Systems zamestnajú stovky ľudí. Druhým je fakt, že pôjde o „hi-tech“ džoby pre vysoko kvalifikovaných odborníkov. Tretím je to, že podmienky investičnej pomoci firmám ukladajú udržať prevádzky v chode i po vyčerpaní stimulov.

To platí aj bez ohľadu na to, že vláda si svojím obligátnym „výjazdovým rokovaním“ v Košiciach, kde spomínané investície schválenými stimulmi fakticky priklepla, pochopiteľne plnila svoj marketingový a reklamný plán. Koniec koncov, ako každá z doterajších našich vlád…

Ešte veľa vody bude musieť pretiecť dolu Dunajom, kým sa štruktúra nášho hospodárstva naozaj trvalo premení z manufaktúrnej výroby na čosi sofistikovanejšie, modernejšie a energeticky menej náročné. Ale nejaké signály tu už vraj sú. To je dobre. Zostáva už len maličkosť. Čo urobíme s tými hádam dvestotisíc dlhodobo nezamestnanými ľuďmi, ktorí sú nekvalifikovaní a u ktorých je iba malá nádej, že sa prekvalifikujú rovno na prácu s „vyššou pridanou hodnotou“?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #ibm #T-Systems #investičné stimuly #informačné technológie